חפש רק בנושא זה





מנהל הספורט במשרד התרבות והספורט
הוועד האולימפי
החוויה האולימפית
איגוד השחייה
איגוד המשקולות
התאחדות הרכיבה
התאחדות הצלילה
ספיישל אולימפיקס
הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט

700 קק"ל של שיכרון חושים או חנוכה-קל

יש לסופגנייה מקום של כבוד בסמלי החג ובזיכרונות הילדות, אך לא חסרות סיבות להתרחק ממנה אם אנו חפצי בריאות. איך ממזערים נזקים? ושני מתכונים טעימים ובריאים ללביבות מאת צוות התזונה של המרכז לרפואת ספורט ומחקר, מכון וינגייט – איילת וינשטיין, עינב גרוסמן, יפית בן מרדכי
  06/12/12
מאמרים נוספים בתחום
שתיית מיץ סלק לפני פ"ג משפרת את ביצועי המוח
חלופה אנרגטית לספורטאי סבולת? משקה קטונים
תזונה בהתאמה אישית לספורטאי עילית
קפה או כדורי קפאין?
מאמרים נוספים בתחום
פופאי צדק! תרד עושה אותך חזק יותר
מה לאכול? טיפים לחזרה לשגרה לילדים ולהוריהם
התוסף החדש לשיפור ביצועי סבולת
קפאין ופעילות גופנית
כמה לשתות במהלך היום ובזמן אימון
תזונה נכונה לספורטאים מתבגרים
אמת בפרסום? תוספי התזונה שלכם
פחמימות או שומנים? שאלה כבדת משקל
התאוששות חמוץ מתוק
הצד האחר של משקאות האנרגיה – נדודי שינה ועצבנות
מסמיק מגאווה – סגולותיו של מיץ סלק
משקאות אנרגיה ממריצים יעילים?
אכילת בשר אדום מצמצמת את נזקי ההזדקנות?
העמסת פחמימות למרתון
דיאטה על פי סוג דם – אין ביסוס מדעי!
האם אכלת היום ארוחת בוקר?
קריאטין – לספורטאים ולאוכלוסיות נוספות
חוסר ברזל בקרב ספורטאיות הישג
מתכונים חלביים קלילים בקלוריות
הפחתת משקל בענפי קרב – הבעייתיות והפתרון
יום העצמאות – טיפים להתנהלות שפויה בארוחת מנגל
מתכונים לפסח כשר, טעים ודל בקלוריות
ויטמין D – התוסף החסר?
קפה? תה? אולי קקאו?
מיתוסים לגבי ירידה במשקל: אמת או מיתוס?
הפיזיולוגיה של הצום
תזונה – יותר מספירת קלוריות
תוספי תזונה – מורה נבוכים
ביחד או לחוד? צריכת חלבון לאחר מאמץ
על פורים ומגדנות
משמינים בחורף? טיפים איך לא!
חזרה לעניינים
המלצות לאכילה בתקופת החגים
תזונה: הכי טוב לשאול
מיץ סלק – הנשק הסודי של רוכבי הטור דה-פראנס
התאמות תזונה דינמיות לחולי סוכרת מטיפוס 1 העוסקים בספורט
לחיים! בירה נטולת אלכוהול וספורט
תזונה נכונה לאימוני טריאתלון ולתחרויות
סרטן – צמחוני או לא?
הישורת האחרונה – המלצות תזונה למרתון ת"א 2011
הנחיות תזונה לספורטאים בגיל ההתבגרות
קריאטין מונוהידראט וביצועים גופניים
סופגניות או לא להיות?!
שימוש בסודה לשתייה עשוי לשפר ביצועים?
תזונה לטריאתלטים
תזונאית בשטח
תוספי תזונה וביצועי סבולת
מחקר חדש: מינון גבוה של קפאין משפר יכולות גופניות!
סחוט טרי
מיץ דובדבנים לאחר ריצת מרתון
חלב – משקה הספורט המומלץ לספורטאיות כוח
נטורופתיה: בוטנים – לא רק לקופים
אוזני המן מהמטבח הבריא של לימודי הנטורופתיה
נטורופתיה: משקאות מוגזים עם סוכר "מתדלקים" סרטן בלבלב
אבולוציה: ההוצאה הקלורית בתקופת האבן
תזונה: קריאה ביקורתית של תוויות
עוגת חרובים עסיסית לט"ו בשבט
שימוש מוגזם בתוספי חלבון
נטורופתיה: הרזייה באמצעות אבחון בקשתית העין
רפואה טבעית: מזון מחמם לימי החורף
סופגניות לבריאות!
ארוחת עשר: לא על הלחם לבדו
מה שאנו אוכלים
דגני בוקר וחלב – תוסף התזונה החדש
השרירים כואבים? שתו כוס קפה
מה נשתנה? בפסח הזה עושים סדר בהררי הקלוריות
ט"ו בשבט חג הפירות היבשים, האגוזים והשקדים
תזונה במחשבה תחילה
צמחונות מאוזנת
על כוס קפה, שומנים ומשקאות
קריאטין ומאמץ גופני – נייר עמדה של החברה הבינלאומית לתזונת ספורט
מינון נמוך של קפאין תורם לירידה בדופק במאמץ תת-מרבי
מים: שתו הרבה, אבל לא יותר מדי
משקאות אנרגיה – עוזרים, מזיקים או מיותרים?
תוספי תזונה למבוגרים: שאלות ותשובות
האם חל פיחות בערך התיסוף?
חלבון וביצועי סבולת – מה אומר על כך המדע?
רפואה מתוקה - האם דבש יעיל יותר מאנטיביוטיקה?
רב פעלים: המגנזיום
תזונה וכאבי שרירים
הכולסטרול ואנחנו: המדריך השלם
מעכלים את זה: מאמץ גופני ומערכת העיכול
שמן זית: כל הסגולות
צום יום כיפור. ההיבט הבריאותי
קקאו: טעים, בריא ואפילו ממכר
מי באמת צריך חטיף
בלוטת התריס ותפקידה בהשמנה: שאלות ותשובות
שריפת שומן: לא רק חיטוב
שמנים מאז ולתמיד
מאזן הקלוריות בגוף: כמה מכניסים, איך מוציאים
אוכלים, שותים ונושמים כדורגל
תוספי חלבון לספורטאים: בונים - או בונים מגדלים?
הפרדוקס החמצוני
קפאין: הממריץ הריחני
מי מפחד מפחמימות?
הדלק של הפעילות הגופנית
ילדים חורגים (במשקל)
שבועות של מסורת ותזונה בריאה
משקאות הספורט: מה שותים ולמה זה טוב
4 כוסות ודי; טיפים למניעת חמרמורת
תזונה נכונה: לגוון ולא להתנוון
דיאטה עתירת חלבונים ותרומתה לירידה במשקל
אכילה לפני פעילות - הדלק של הגוף
מכסחי השומן: התוספים והטכניקות בשירות ההרזיה
קריאטין – תוסף התזונה החוקי האפקטיבי ביותר
הסכנה הטמונה בשתיית יתר
המלחמה נגד ההשמנה: מניעה, איזון ותוספים
שתייה נבונה: בין מים, מיץ ומשקאות איזוטוניים
אופניים: הם רוכבים ונוטלים (תוספים)
אוכלים על גלגלים
עקרונות הדיאטה הנכונה: תזונה, פעילות ומודעות למכשולים
התמודדות עם יתר לחץ דם: המלצות תזונתיות
רגישות למלח: משבץ מוחי ועד מחלות לב וכליות
מלח הבישול, לחץ הדם - ומה שביניהם
לקראת הטריאתלון: פסטה ושתייה מרובה
פעילות גופנית וצמחונות: אנרגיה חלופית
מקדם מסת גוף: למי בעצם מיועד המדד?
לנשנש על הבוקר ולהישאר בחיים (ורזים)
פרוביוטיקה – חיידקים "טובים" בשירות הבריאות
השומן שבגופנו: איך נדע כמה אנחנו צריכים
כדורגל ותזונה: ארוחות, תוספים ומה שביניהם
מחקרים מוכיחים: ויטמין C מסייע במניעת מחלות
חומצה פולית מפחיתה הסיכון לשבץ מוחי
על חשיבות התזונה והספורט בגיל ההתבגרות
שוחים דרך הבטן: עקרונות תזונתיים לשחיינים
גליקוגן - ה"חמצן" של הכדורגלנים במונדיאל
"הערך התוסף" של העוסקים בספורט
מאמרים נוספים בתחום

 


מזון מהווה חלק חשוב ומרכזי בסמלי החגים ובחג בחנוכה בפרט. נס כד השמן הקטן בא לידי ביטוי ברוח המסורת היהודית באכילת מאכלים מטוגנים עתירי שמן ובעקבות כך עתירי אנרגיה (קלוריות).  תהליך הטיגון בשמן גורם ליצירת תוצרי חמצון (פרוקסידים) המזיקים לגופינו. יתר על כן, ככל שהשמן מחומם יותר פעמים, כך עולה כמות תוצרי החמצון בשמן, ולכן מזון מסחרי עלול להכיל כמות גדולה יותר של תוצרים מזיקים אלו. נמצא קשר ישיר בין חשיפה לחומרים אלה ובין עלייה בסיכון למחלות כלי דם, לב וסרטן. החדשות הטובות הן שפעילות גופנית מתונה וקבועה, מזרזת את המנגנונים ליצירת נוגדי החמצון (אנטיאוקסידנטים) של הגוף ואלה מספקים הגנה משופרת כנגד נזקי החמצון.

לאנשים בעלי מערכת עיכול רגישה, מזון מטוגן מחמיר תופעות, כגון צרבת, גזים ונפיחות הבטן, קשיי עיכול ועוד, וזאת בנוסף לאכילה המוגזמת הגורמת לנו תחושת אי נוחות וכבדות.

לעוסקים בפעילות גופנית ובספורט
, מומלץ להפחית מזונות מטוגנים בכלל ולפני האימון בפרט, מזון שמן גורם לתשישות ולאי נוחות במערכת העיכול, ועלול לפגוע באיכות האימון.

מקור המילה "סופגנייה" (שורש ס.פ.ג) מרמז על כך ששילוב של טיגון ופחמימות גורם לכך שכמות השמן הנספג גדולה במיוחד (בסופגנייה ובלביבה). ואכן, תכולתה האנרגטית של סופגנייה ממוצעת היא 800-400 קלוריות, שווה ערך לערכה האנרגטי של ארוחה מלאה. הערך הקלורי של לביבה מטוגנת כ-300-250 קק"ל (שווה ערך לכריך עשיר).
בנוסף, שמן מטוגן, סוכר, קמח ללא סיבים או תפוחי אדמה בתוספת של מלח, מהווים שילוב ממכר המעורר אכילה מופרזת ודוחק את תחושת השובע.

"עולה עולה לנו... כמה זה עולה לנו?"
אכילה של סופגנייה אחת במילוי ריבה על בסיס יומי במשך החג, בנוסף לתפריט הרגיל, מסתכמת בתוספת של כ-4,000 קק"ל שעלולות להיות מתורגמות לעלייה של קצת יותר מחצי ק"ג שומן  (1 ק"ג = 7,000 קק"ל).
כמובן שאם מוסיפים לחגיגה לביבות מטוגנות או משדרגים את הסופגנייה הסטנדרטית, ניתן להבין מדוע ניתן לתפוח בחג כמעט כמו סופגנייה - חבל!  

רבים סבורים שפעילות גופנית תקזז את כל הקלוריות שנצרכו לאחר ארוחה גדולה, האמת היא שפעילות גופנית יכולה רק לסייע, תלוי בסוג הפעילות ובמשכה. לדוגמה, הליכה בקצב מהיר במשך כ-60 דקות שוות ערך קלורי של 400-300 קלוריות. כלומר, פחות מערכה הקלורי של הסופגנייה. 

למעשה, כל העובדות מצביעות על כך שעלינו להתרחק מסופגניות ומלביבות אם חפצי בריאות אנו. אולם ברגע שהסופגנייה הופכת "אסורה" ו"נוראית" היא הופכת אצל חלקינו לנחשקת ביותר. אם כבר הצלחתם לוותר, בדקו האם תחושת הוויתור גורמת לכם להרגשת מסכנות ולאומללות שמובילה לפיצוי ולאכילת יתר או לסיפוק ולתחושת ניצחון. אם אתם מוצפים רחמים עצמיים, רצוי שתבחרו לטעום מעט או למצוא תחליפים. במקרה כזה הימנעות מוחלטת היא הרת אסון...

להלן מספר טיפים להתמודדות עם התשוקה לסופגנייה:
• אם אתם חשים דחף עז למאכלים מסורתיים עתירי שומן וכבדים, עשו זאת במתינות ובהדרגה. אכלו חצי סופגנייה – עדיף מאשר סופגנייה קטנה בשל שטח הפנים והחשיפה לשמן.
• אכלו את האוכל לאט ובהנאה, בטעימות קטנות ועשו הפסקה בין ביס לביס.
 
העדיפו להכין את מאכלי חג חנוכה בבית:
• כך תוכלו לשלוט על כך שהשמן לא חומם מספר רב של פעמים.
• הוסיפו לשמן במהלך הטיגון גזר (מכיל נוגדי חמצון).
• העדיפו טיגון בשמן עמוק – מומלץ להתחיל בטיגון רק לאחר שהשמן רותח.
• לאחר הטיגון הניחו נייר סופג על הסופגניות או על הלביבות, לספיגת השמן המיותר.
• מומלץ לזרוק את שמן הטיגון לאחר השימוש – הימנעו משימוש חוזר.
• לטיגון עמוק: מומלץ להשתמש בשמן קנולה, לטיגון קל: ניתן להשתמש בשמן זית.
• לביבות אפויות עשויות להיות תחליף מצוין – חיסכון בשמן ובחשיפה לתוצרי הטיגון.
• תוספת של חלבון ללביבות, כגון גבינות וביצים, תקטין את כמות השמן הנספג בלביבה.
• אפשר לשדרג את הלביבות ע"י הוספת ירקות, כגון כרובית, כרישה, קישוא, דלעת וכל ירק אחר. תוספת זו תעשיר את המנה בסיבים תזונתיים, תפחית את הכמות של הקמח הלבן או של תפוחי האדמה ובכך תקטין את ספיגת השמן ואת כמות הקלוריות למנה.
• מומלץ להוסיף לשולחן האירוח סלט צבעוני או ירקות חתוכים, הירק מכיל נוגדי חמצון שיסייעו בהקטנת ההשפעה המזיקה של תוצרי החמצון המצויים במזון המטוגן.

להלן 2 מתכונים שיאפשרו לכם לחגוג את החג לטעם מסמליו ולצאת ממנו בשלום...
לביבות דלעת אפויות
המצרכים:
• 3 דלוריות בינוניות/ דלעת
• 4 ביצים
• חצי מיכל שמנת 10%
• 3 כפות קמח מלא
• 3 כפות נבט חיטה/ שיבולת שועל טחונה
• 1 כף סוכר חום דמררה או סילאן
• ½ כוס רסק תפוחי עץ (2 תפוחי עץ גרנד)
• מלח, פלפל, תרסיס שמן

אופן ההכנה:
קולפים את הדלעת/דלורית וחותכים לקוביות. מבשלים במים עד לריכוך, מסננים ומרסקים כמו פירה, מניחים במסננת עד להוצאת כל הנוזלים. מוסיפים את יתר החומרים. יוצרים בעזרת כף לביבה על גבי תבנית משומנת קלות, רצוי על גבי נייר לאפייה. אופים את הלביבות בחום בינוני (c180ْ) מספר דקות עד השחמה קלה.

לביבות גבינה (חביתיות)
המצרכים:
• 250 גרם גבינה רכה 5% שומן
• 6 ביצים
• כוס קמח תופח
• 3 כפות סוכר חום דמררה
• ¼ כפית תמצית וניל
• מעט שמן למחבת
• רסק תפוחי עץ וקינמון להגשה

אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים לקבלת תערובת אחידה. מחממים מחבת על אש גבוהה, טובלים נייר סופג במעט שמן ומורחים את המחבת החם. יוצקים ½ מצקת מהתערובת כלביבה על המחבת, הופכים את הלביבה כאשר נוצרות בועיות קטנות על החלק העליון. מוציאים מהמחבת ומניחים על נייר סופג. ניתן להגיש עם רסק תפוחי עץ.

חג חנוכה שמח פעיל ובריא!

הקליקו לפרטים על ייעוץ תזונתי

 



תגובות הוסף תגובה
1.ק"קל ולא קק"לפז שוסטר12/12/12
2.קק"ל ולא ק"קליהודית12/12/12
משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן