חלופה אנרגטית לספורטאי סבולת? משקה קטונים

משקה המבוסס על הפקת אנרגיה מקטונים (Ketones) שפותח במיוחד עבור חיילים בשדה הקרב, מאפשר לרוכבי אופניים מאומנים היטב להוסיף עד 2% לביצוע שלהם, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בעיתון המדעי Cell Metabolism – מאת מולי אפשטיין, פיזיולוג מאמץ, מנהל מקצועי בקורסים להכשרת מאמנים, מכון וינגייט
  31/08/16
מאמרים נוספים בתחום
תזונה בהתאמה אישית לספורטאי עילית
קפה או כדורי קפאין?
חלבון מי גבינה מתוסף והתאוששות
פופאי צדק! תרד עושה אותך חזק יותר
מאמרים נוספים בתחום
התוסף החדש לשיפור ביצועי סבולת
קפאין ופעילות גופנית
כמה לשתות במהלך היום ובזמן אימון
תזונה נכונה לספורטאים מתבגרים
אמת בפרסום? תוספי התזונה שלכם
פחמימות או שומנים? שאלה כבדת משקל
התאוששות חמוץ מתוק
הצד האחר של משקאות האנרגיה – נדודי שינה ועצבנות
מסמיק מגאווה – סגולותיו של מיץ סלק
משקאות אנרגיה ממריצים יעילים?
אכילת בשר אדום מצמצמת את נזקי ההזדקנות?
העמסת פחמימות למרתון
דיאטה על פי סוג דם – אין ביסוס מדעי!
האם אכלת היום ארוחת בוקר?
קריאטין – לספורטאים ולאוכלוסיות נוספות
חוסר ברזל בקרב ספורטאיות הישג
מתכונים חלביים קלילים בקלוריות
הפחתת משקל בענפי קרב – הבעייתיות והפתרון
יום העצמאות – טיפים להתנהלות שפויה בארוחת מנגל
מתכונים לפסח כשר, טעים ודל בקלוריות
ויטמין D – התוסף החסר?
קפה? תה? אולי קקאו?
מיתוסים לגבי ירידה במשקל: אמת או מיתוס?
הפיזיולוגיה של הצום
תזונה – יותר מספירת קלוריות
תוספי תזונה – מורה נבוכים
ביחד או לחוד? צריכת חלבון לאחר מאמץ
על פורים ומגדנות
משמינים בחורף? טיפים איך לא!
חזרה לעניינים
המלצות לאכילה בתקופת החגים
תזונה: הכי טוב לשאול
מיץ סלק – הנשק הסודי של רוכבי הטור דה-פראנס
התאמות תזונה דינמיות לחולי סוכרת מטיפוס 1 העוסקים בספורט
לחיים! בירה נטולת אלכוהול וספורט
תזונה נכונה לאימוני טריאתלון ולתחרויות
סרטן – צמחוני או לא?
הישורת האחרונה – המלצות תזונה למרתון ת"א 2011
הנחיות תזונה לספורטאים בגיל ההתבגרות
קריאטין מונוהידראט וביצועים גופניים
סופגניות או לא להיות?!
שימוש בסודה לשתייה עשוי לשפר ביצועים?
תזונה לטריאתלטים
תזונאית בשטח
תוספי תזונה וביצועי סבולת
מחקר חדש: מינון גבוה של קפאין משפר יכולות גופניות!
סחוט טרי
מיץ דובדבנים לאחר ריצת מרתון
חלב – משקה הספורט המומלץ לספורטאיות כוח
נטורופתיה: בוטנים – לא רק לקופים
אוזני המן מהמטבח הבריא של לימודי הנטורופתיה
נטורופתיה: משקאות מוגזים עם סוכר "מתדלקים" סרטן בלבלב
אבולוציה: ההוצאה הקלורית בתקופת האבן
תזונה: קריאה ביקורתית של תוויות
עוגת חרובים עסיסית לט"ו בשבט
שימוש מוגזם בתוספי חלבון
נטורופתיה: הרזייה באמצעות אבחון בקשתית העין
רפואה טבעית: מזון מחמם לימי החורף
סופגניות לבריאות!
700 קק"ל של שיכרון חושים או חנוכה-קל
ארוחת עשר: לא על הלחם לבדו
מה שאנו אוכלים
דגני בוקר וחלב – תוסף התזונה החדש
השרירים כואבים? שתו כוס קפה
מה נשתנה? בפסח הזה עושים סדר בהררי הקלוריות
ט"ו בשבט חג הפירות היבשים, האגוזים והשקדים
תזונה במחשבה תחילה
צמחונות מאוזנת
על כוס קפה, שומנים ומשקאות
קריאטין ומאמץ גופני – נייר עמדה של החברה הבינלאומית לתזונת ספורט
מינון נמוך של קפאין תורם לירידה בדופק במאמץ תת-מרבי
מים: שתו הרבה, אבל לא יותר מדי
משקאות אנרגיה – עוזרים, מזיקים או מיותרים?
תוספי תזונה למבוגרים: שאלות ותשובות
האם חל פיחות בערך התיסוף?
חלבון וביצועי סבולת – מה אומר על כך המדע?
רפואה מתוקה - האם דבש יעיל יותר מאנטיביוטיקה?
רב פעלים: המגנזיום
תזונה וכאבי שרירים
הכולסטרול ואנחנו: המדריך השלם
מעכלים את זה: מאמץ גופני ומערכת העיכול
שמן זית: כל הסגולות
צום יום כיפור. ההיבט הבריאותי
קקאו: טעים, בריא ואפילו ממכר
מי באמת צריך חטיף
בלוטת התריס ותפקידה בהשמנה: שאלות ותשובות
שריפת שומן: לא רק חיטוב
שמנים מאז ולתמיד
מאזן הקלוריות בגוף: כמה מכניסים, איך מוציאים
אוכלים, שותים ונושמים כדורגל
תוספי חלבון לספורטאים: בונים - או בונים מגדלים?
הפרדוקס החמצוני
קפאין: הממריץ הריחני
מי מפחד מפחמימות?
הדלק של הפעילות הגופנית
ילדים חורגים (במשקל)
שבועות של מסורת ותזונה בריאה
משקאות הספורט: מה שותים ולמה זה טוב
4 כוסות ודי; טיפים למניעת חמרמורת
תזונה נכונה: לגוון ולא להתנוון
דיאטה עתירת חלבונים ותרומתה לירידה במשקל
אכילה לפני פעילות - הדלק של הגוף
מכסחי השומן: התוספים והטכניקות בשירות ההרזיה
קריאטין – תוסף התזונה החוקי האפקטיבי ביותר
הסכנה הטמונה בשתיית יתר
המלחמה נגד ההשמנה: מניעה, איזון ותוספים
שתייה נבונה: בין מים, מיץ ומשקאות איזוטוניים
אופניים: הם רוכבים ונוטלים (תוספים)
אוכלים על גלגלים
עקרונות הדיאטה הנכונה: תזונה, פעילות ומודעות למכשולים
התמודדות עם יתר לחץ דם: המלצות תזונתיות
רגישות למלח: משבץ מוחי ועד מחלות לב וכליות
מלח הבישול, לחץ הדם - ומה שביניהם
לקראת הטריאתלון: פסטה ושתייה מרובה
פעילות גופנית וצמחונות: אנרגיה חלופית
מקדם מסת גוף: למי בעצם מיועד המדד?
לנשנש על הבוקר ולהישאר בחיים (ורזים)
פרוביוטיקה – חיידקים "טובים" בשירות הבריאות
השומן שבגופנו: איך נדע כמה אנחנו צריכים
כדורגל ותזונה: ארוחות, תוספים ומה שביניהם
מחקרים מוכיחים: ויטמין C מסייע במניעת מחלות
חומצה פולית מפחיתה הסיכון לשבץ מוחי
על חשיבות התזונה והספורט בגיל ההתבגרות
שוחים דרך הבטן: עקרונות תזונתיים לשחיינים
גליקוגן - ה"חמצן" של הכדורגלנים במונדיאל
"הערך התוסף" של העוסקים בספורט
מאמרים נוספים בתחום

מולי אפשטיין  מנהל פורום "פיזיולוגיה וספורט"

התוסף, שיהפוך למסחרי רק בתוך כשנה, משפיע באופן זמני על הסבת מקורות האנרגיה התאיים העיקריים במאמץ,גלוקוז או שומן, לקטונים, מולקולות שנגזרות משומן שריכוזן בדם עולה בתגובה לדיאטה דלה בפחמימות.
"זה ממש מעניין, באמצעות צריכה חד פעמית של משקה שמכיל קטונים, אתה יכול לבצע את אותה הפעילות עם מטבוליזם שונה לחלוטין", הסביר ד"ר Pete Cox, קלינאי באוניברסיטת אוקספורד והחוקר הראשי. "נוכח ממצאי מחקר זה אשר קוראים תיגר על ההבנה הבסיסית שלנו בפיזיולוגיה של גוף האדם, נוצר כאן אפיק מחקרי חדש שיוכל לשפוך אור על תהליכי אספקת האנרגיה בזמן מאמצי סבולת. חשוב שחוקרים נוספים יחקרו את הבסיס המטבולי שחשפנו בעבודה זו", הוסיף החוקר.

מהם הקטונים ומה תפקידם כמקור אנרגיה
הקטונים הם תרכובות אורגניות שמיוצרות בכבד. במצבים ללא מקורות זמינים של סוכר עולה קצב פירוק השומן ועמו גם ייצור הקטונים בגוף. בין המצבים האופייניים: תת-תזונה, מיעוט באכילת פחמימות, צריכה גדולה של אלכוהול ללא צריכה מספקת של מזון ובמצבי סוכרת שאינה מאוזנת. ריבוי קטונים בשתן גורם לריח אופייני שניתן להריחו בנשימה. במזון ניתן למצוא אותם בבשר, בגבינות ובפירות, דוגמת פטל. כמו כן, ניתן לייצר אותם מתירס.

קטוזיס היא דרכם של בני האדם להתמודד עם רעב. הקטונים מיוצרים בכבד משומן שמוסע אליו באמצעות מחזור הדם. כאשר הגוף אינו מקבל מספיק 'דלק' מן המזון, מאגרי השומן הפנימיים שלנו מתחילים לשחרר שומן שמוסע אל הכבד, הופך לקטונים והללו משמשים להזנה של המוח. חילוף חומרים תקין מאופיין בדרך כלל על ידי שרפה של שומן ושל פחמימות שנצרכו באמצעות תזונה מאוזנת.
הרעיון לפתח קבוצת מזונות קטוניים הגיע מהסוכנות הממשלתית לביצוע מחקרים צבאיים בארה"ב (DARPA) שהקציבה 10 מיליון דולרים לפיתוח המזון היעיל ביותר עבור חיילים בשדה הקרב. מי שהרימו את הכפפה, היו קבוצת חוקרים מה-NIH - National Institutes of Health, שפיתחו משקה שעשוי מאסטר של קטונים. המחקר הנוכחי הוא הראשון להראות כיצד קטונים חיצוניים יכולים לשפר סוגים שונים של פעילויות ספורטיביות. מחקרים באשר לבטיחותו של המשקה כבר בוצעו ועד כה לא נמצאו שום תופעות לוואי.

השפעת משקה קטונים על ספורטאי סבולת
במחקר הנוכחי השתתפו 39 רוכבי אופניים, חלקם ספורטאים אולימפיים בעברם. הרוכבים למדו ששריריהם משתמשים בקטונים שמסופקים באמצעות התזונה וככל שעולה עצימות המאמץ כך עולה גם קצב ניצולם. הנבדקים קיבלו 3 'משקאות אנרגיה' כאשר כל אחד מהם מכיל מקור אחר של אנרגיה – פחמימות, שומנים או קטונים. החוקרים מצאו שהרוכבים שצרכו את המשקה שהכיל קטונים הפגינו את ריכוזי חומצת החלב הנמוכים ביותר, תוצר נלווה שמתקבל בגוף כתוצאה מפירוק של גלוקוז וקשור בדרך כלל לסטרס שרירי או לתחושת הכאב והעייפות שמתלווה לביצוע של מאמץ עצים. התוצאות שהתקבלו, יכולות להסביר מדוע רוכבי האופניים שצרכו את משקה הקטונים, הפגינו רמה גבוהה יותר של ביצועים. הרוכבים עברו בממוצע 400 מטר יותר במהלך מבחן שנמשך 30 דקות וזאת בהשוואה לרוכבים שצרכו משקאות שהכילו פחמימות או שומנים.
"הקטון כשלעצמו מדכא את הגליקוליזה כך שעבור אותה דרגת מאמץ אתה משמר יותר גליקוגן ומייצר פחות חומצת חלב – דבר שלא נצפה קודם לכן", הסבירה אחת החוקרות. "מה שעשוי לקרות הוא שאם אתה מבצע מאמץ גופני שאינו מאוץ, למשל ריצה למרחק מרתון, אתה לא תפגוש 'בקיר' כל כך מהר. לא זאת בלבד אלא שיגרום לך לפחות כאבים לאחר מכן".

מי שעשוי ליהנות מהתרומה של משקה שמכיל קטונים הם רצי המרתון, אולם עבור ספורטאים אולימפיים אחרים, במיוחד כאלה שהביצוע שלהם מושתת על מקורות אנרגיה אנאאירוביים, התרומה לא תבוא לידי ביטוי. הסיבה הפיזיולוגית לכך נעוצה בעובדה שלצורך שרפת הקטונים וניצולם כמקור אנרגיה, הגוף זקוק לחמצן. החוקרת מזהירה מפני צריכה עודפת של משקאות המכילים קטונים משום שכאשר הקטונים הופכים למטבוליטים העיקריים, נגרם דיכוי של הגליקוליזה, מצב שאינו מומלץ לאורך זמן.
עד אשר המשקה ייצא לשוק באופן מסחרי, ימשיכו חוקרי אוניברסיטת אוקספורד לחקור את הבסיס הביולוגי של חלופה מטבולית זו בבני אדם.

מקור:
Cox et al. Nutritional Ketosis Alters Fuel Preference and Thereby Endurance Performance in Athletes. Cell Metabolism, Vol. 24, Issue 2 August 2016

מולי אפשטיין – פיזיולוג מאמץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר במכון וינגייט ומנהל קורסי פרימיום בבית הספר למאמנים, מכון וינגייט. חבר הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט, אתלט עבר, מאמן אתלטיקה ופרשן אתלטיקה של ערוץ הספורט. קורס מאמנים לפיתוח יכולות גופניות במשחקי כדור ומנהלו המקצועי של הקורס להכשרת עתודת המאמנים הלאומיים. מנהל הפורום: "פיזיולוגיה וספורט".