חפש רק בנושא זה





מנהל הספורט במשרד התרבות והספורט
מכון וינגייט +Google
החוויה האולימפית
הוועד האולימפי
איגוד השחייה
איגוד המשקולות
התאחדות הרכיבה
התאחדות הצלילה
ספיישל אולימפיקס
הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט

אנמיה מחוסר ברזל

טבעונים, צמחונים ואוכלי כול יכולים למצוא עצמם במצב אנמי על רקע חוסר ברזל מפני שאכילת חלבון אינה ערובה לספיגה טובה שלו ושל הברזל בגוף. מהם המזונות הפוגעים בספיגה וכיצד ניתן לתכנן תפריט שישפר ספיגת ברזל? מאת מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיה בווינגייט
  22/02/17

מנהלת פורום נטורופתיה

אנמיה על רקע חוסר ברזל היא מצב רפואי של ירידה בתאים האדומים בדם, המאופיין בדרך כלל בתחושת עייפות, חיוורון, לעתים ציפורניים שבורות, חולשה חיסונית ובמקרים קיצוניים גם קוצר נשימה במאמץ. ניתן לאבחן אנמיה באמצעות בדיקות מעבדה ובאמצעות בדיקה קלינית ותשאול.
אנמיה יכולה להיגרם כתוצאה מאיבוד דם טראומטי, למשל במצב של פציעה או מאיבוד דם כרוני, כמו כיב מדמם. חסרים תזונתיים והיריון גם הם יכולים לגרום לאנמיה.
במאמר קצר זה לא ארחיב על מגוון המצבים הפתולוגיים הגורמים לאנמיה, אולם נקודת המוצא היא שתמיד יש לטפל בפתולוגיה הגוררת אנמיה כאחד מן הסימפטומים שלה. כמו כן לא אציע דיון בכל סוגי האנמיה ואתרכז בבעיה נפוצה של אנמיה בגלל חוסר ברזל.

אנשים רבים מדווחים שקיבלו המלצה ליטול תוסף ברזל ועם זאת נטילת התוסף לא שיפרה  את מצבם,  פרופיל הדם לא השתנה והתחושה הכללית עדיין נשארה "אנמית".
הטיפול הנטורופתי הראשוני באנמיה יהיה באמצעות תזונה המטפלת לא רק בהזנה טובה של הגוף אלא גם בשיפור הספיגה של הנוטריאנטים מהמזון ושיפור פינוי סדיר של הפסולת.

מדוע טבעונים וצמחונים עלולים לסבול מאנמיה?
מקובל לחשוב שהחסרים האלה נובעים בגלל היעדר אכילה בשר המכיל B12. בדרך כלל טבעונים וצמחונים יפצו על החסר בבשר באמצעות מזון "ירוק" המכיל הרבה ברזל, למשל שייקים של קייל, פטרוזיליה ועלי סלק, סלק טרי וקטניות אדומות, כמו שעועית. כמו כן מוכרת תופעה של אכילת אצות כדוגמה הספיר ולינה. המזונות האלה מכילים כמות טובה של ברזל, אולם טעות לחשוב שהברזל הזה אכן נספג בגוף. סוד הברזל מצוי בחלבון שהוא חומר היסוד בהמוגלובין. כלומר, שייק ירוק עלול שלא לפתור את בעיית המחסור בהמוגלובין, עקב מחסור בחלבון בתפריט היומי..
יתרה מכך, ריבוי סיבים תזונתיים בתזונה (מעל 30 גרם ליום), הנובע מאכילת הרבה "מזון בריא-צמחוני/טבעוני" כדוגמה, דגנים מלאים, קטניות וירקות, עלול לפגוע בספיגת ברזל.

האם כל מי שאוכל מזונות מהחי וניזון מכמות טובה של חלבון וברזל לא יסבול מאנמיה?
אכילת חלבון אינה ערובה לספיגה טובה של החלבון ושל הברזל בגוף. לדוגמה, תוספות סידן וסותרי חומצה פוגעים בספיגת ברזל. דהיינו, אדם הרגיל ליטול סותרי חומצה בגלל צרבת שלאחר ארוחה גדולה מדי לא יכול ליהנות מכמות ברזל טובה כפי שייהנה ממנה אדם שאינו זקוק לסותרי חומצה.
מזונות מסויימים גם הם פוגעים בספיגת ברזל לדוגמה: תה, קפה, סובין חיטה וחלמון ביצה.
כלומר, ארוחת צהריים הכוללת אומצה עסיסית, לחם מלא, סלט ירוק, תפוחי אדמה אפויים, קפה ו"משהו מתוק" היא ארוחה מאד חומצית שתאלץ כמה אנשים ליטול סותרי חומצה כדי למנוע תחושת צרבת.
לכן חשוב שגם אוכלי חלבון מהחי ישכילו לשלב מזונות נכונים, יאכלו במידה ויטפחו מערכת עיכול מאוזנת כדי שהברזל מן המזון יספג. לאלו מומלץ להקפיד על מגוון ירקות, ויתור על סוכרים וויתור על קפה בתום הארוחה.

מהו הפתרון הרפואי האופטימלי לטיפול באנמיה?
בראייה נטורופתית, התרופה השלמה תהיה תמיד שילוב של תזונה וצמחי מרפא המטפלים בגוף הפיזי וכן תזונה לנפש, שאכנה אותה כאן "תזונה רוחנית", זאת המחזקת את כלי הדם ואת הדם, דהיינו את החיות והחיוניות של האדם.

מהבחינה התזונתית מומלץ לכלול בתפריט ירקות טריים ומאודים, שעועית, סויה ומיסו מותססים, שמרי בירה, אגוזים, זרעים, מולסה, שוקולד מריר ודגנים מלאים.
חשוב לשים לב למזונות המכילים ויטמין C המגביר ספיגת ברזל כדוגמה: פירות הדר, פלפל אדום, כרוב, ברוקולי, פפאיה.
מאחר והברזל מתחרה עם הסידן מומלץ להפריד מזונות המכילים סידן ממזונות המכילים ויטמין C וברזל, כלומר במקרה הזה לא נמליץ למשל לאכול סלט ירקות עם גבינה בולגרית. אמנם הסלט הים תיכוני הזה נחשב "בריא", אבל במקרה של אנמיה מחוסר ברזל, הסלט לא יבריא.
צמחי מרפא המקובלים לטיפול באנמיה הם אלו המשפרים ספיגה, לדוגמה הסרפד והאנג'ליקה הסינית.

כיצד ניתן לתכנן תפריט שישפר ספיגת ברזל?
בבוקר מומלץ להתרכז במנה של חלבון ופחמימה כדומה ביצה, גבינה, לחם וירקות או יוגורט עם גרנולה איכותית
בצהריים מומלץ לשלב חלבון מן החי כדוגמה דג או עוף או בשר דל שומן ולצידו סלט גדול ולחלופין לצמחונים ולטבעונים מומלץ לשלב דגן וקטניה עם ירקות טריים.
בערבי החורף מומלץ להכין ארוחה שהיא מרק מירקות שורש וקטניות עדינות כדוגמה עדשים או סלטים חמים של דגן וקטניה.
כדאי לאכול כמויות מדודות של מזון ולמלא 2/3 מהקיבה. אכילה גסה לא רק שהיא מזיקה לגוף, פוגעת בספיגה ומייצרת בעיות עיכול אלא שבמקורות עם ישראל נחשבת לאכילה לא מוסרית, "אכילה של רשעים". הנה כמה מתכונים להעשרת התפריט והגוף בברזל טבעי.

סלט שעועית עשיר בברזל:
1 כוס שעועית אדומה מבושלת
1/2 כוס פטרוזיליה
1/2 בצל אדום פרוס דק
1/2 לימון סחוט
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
אפשר לשלב עם גריסי פנינה כארוחה חלבונית.
לא מומלץ לקנח בקפה.

שייק "ברזל" אנרגטי
1/2 חבילה נבטי אלפלפא
2 תמרים מג'הול
6 תות שדה
1/2 כפית סרפד טחון
1 בננה רכה
6 אגוזי מלך
כפית מולסה
1 כפית זרעי פשתן טחונים

השייק מתאים לאחר פעילות גופנית להחזרה של אנרגיה, מינרלים וויטמינים שכן הוא מכיל אנטי אוקסידנטים בכמות טובה, ויטמין C וכמובן ברזל.

מירה כהן שטרקמן – נטורופתית N.D ,R.Na. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, בתזונה טבעית, מנחת קבוצות בתחומי הרפואה הטבעית וההתפתחות האישית. ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט האתר של מירה כהן שטרקמן.

היכנסו לפורום נטורופתיה בניהולה של מירה כהן שטרקמן.

ללימודי נטורופתיה במכון וינגייט, הקליקו על הקישור למילוי טופס לפגישת ייעוץ אישית. 



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
31.3.17 יום פתוח למסלולי הלימוד של מכון וינגייט




משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן