תזונה
פורום תזונה
מנהלי הפורום
בן אל ברקוביץ / תואר ראשון ושני במדעי התזונה M.Sc. RD, תזונאי ספורט במרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט. תזונאי נבחרות הטאקוונדו, כדורעף החופים והטריאתלון. מרצה לתזונת ספורט בבית הספר למאמנים במכון וינגייט ותזונאי האקדמיה למצוינות בספורט. מייעץ לספורטאים צעירים ובוגרים, מקצוענים וחובבים.
הודעות
531
פעילות אחרונה
אתמול, 15:12
ההודעה האחרונה
שניצל טיבעול של סויה
חשק עז למתוק ותיאבון מוגבר
אוכמיות
פורום
ההודעות ותגובות
-
שלום רב, אם מקלפים תפוח עץ ,מאבדים את כול הערכים ? מה עדיף שניצל טיבעול שעשוי מסויה ופירורי לחם מעליו או עדיף יותר המבורגר של טיבעול עשוי מסויה ללא פירורי לחם? תודה סופי
-
שלום תודה רבה על הפורום יש לי חשק עז למתוק כמעט תמיד אחרי יום עבודה (אחרי שעות בודדות או יום מלא). מדובר בעבודה על הרגליים ודיי אינטנסיבית. למה זה קורה? האם יכול להיות רגשי או לאו דווקא?בנוסף, רציתי לשאול האם אפשר להערך מראש כדי להמנע ממצבים כאלה? אותה שאלה גם לגבי מחזור - בזמן מחזור יש לי תיאבון מוגבר, איך אפשר להערך? בד"כ עולה בתקופה הזו כחצי ק"ג, יורדת אותו עד שמגיע המחזור הבא וחוזר חלילה..
-
היי אילה, ההתנייה שאת מתארת נשמעת כמו התנייה התנהגותית ולאו דווקא צורך תזונתי. ניתן לנסות לסגל הרגל אחר שיחליף את צריכת המתוק, כמו פעילות גופנית קצרה או עיסוק אחר שימלא את הצורך. ניתן לחפש טיפול בשיטת CBT שאולי יסייע. לגבי החשקים בזמן המחזור יש תוספים שיכולים לסייע, המכילים מגנזיום, סידן ו B6. בהצלחה!
-
הי. תודה רבה על התשובה. אפשר לפרט קצת איך התוספים יכולים לעזור?
-
-
-
שלום האם יש הבדל בין אוכמניות קפואות או אוכמניות מיובשות מבחינה ערכים? מה עדיף כדי לקבל מקסימום יתרונות? תודה שרונה
-
שלום שרונה, תהליך ההקפאה שומר על רוב הוויטמינים והמינרלים (כולל ויטמין C ונוגדי חמצון) טוב יותר, במיוחד יחסית לאובדן הגדול המתרחש בתהליך הייבוש, ולכן לשאלתך - אוכמניות קפואות עדיפות מבחינת הייתרונות התזונתיים שלהן. בהצלחה
-
-
שלום 1. האם זה נכון שגלוטן מעודד בעיות עור? אם אפחית או אוותר לגמרי זה יוכל לעזור לי בריפוי מאטופיק דרמיטיטיס? 2. במסגרת ירידה במשקל ראיתי שיש אפשרות לאכול חלבון ללא הגבלה בתוספת סלט וללא מנת פחמימה. דיברו רק על מנת עוף, בשר או דג. האם יש עוד כאלה שאפשר לשלב? למשל - טופו / קטניות / מוצרי חלב / ביצים? הם נחשבים לחלבון מתאים בארוחה מסוג כזה? 3. לגבי סירופ סיבי עולש - מה הכמות המומלצת ביום לסוכרתיים ולמי שלא סוכרתי? 4. ממרח שקדים - כמה כדאי ליום במידה ואני אוכלת בנוסף במהלך היום כחמש-שש יחידות של אגוזים שונים (לפעמים פקאן / מלך / קשיו..)? 5. חלב שקדים, מתוק אך ללא סוכר. הרכיבים בו - מים, אורז (14%), שקדים טחונים (1.2%), שמן חמניות, מלח ים, טעם שקדים טבעי. האם מומלץ ובאיזה מינון? אפשר גם לסכרתיים? תודה רבה וסופ"ש נעים
-
היי אילה, 1. גלוטן ובעיות עור אין הוכחה מדעית חותכת לכך שגלוטן גורם לבעיות עור, פרט למקרים של מחלת צליאק או רגישות לגלוטן שאינם צליאק (NCGS), שיכולים להתבטא בתסמינים עוריים כמו דרמטיטיס הרפטיפורמיס. עם זאת, אין קשר ישיר בין גלוטן לאטופיק דרמטיטיס לפי הספרות המדעית. מומלץ לבדוק רגישויות נוספות שעשויות להחמיר את המצב או להתייעץ עם איש מקצוע באופן פרטני. 2. אין אפשרות לאכול חלבון באופן חופשי ויש לזכור שיש השלכות לכך מבחינה קלורית ולעתים גם מבחינה בריאותית. גם כאן - ממליץ להתייעץ עם איש מקצוע או לקבל הבהרה בקשר להנחיה שקיבלת. 3. סירופ סיבי עולש עשיר באינולין, סיב תזונתי המסייע באיזון סוכר בדם ומעודד פעילות מעיים תקינה. לסוכרתיים הכמות המומלמצת היא עד כ 10-15 וללא סוכרתיים עד 30 גרם ביום נחשבת כמות בטוחה. 4. קשה להתייחס לשאלה זו באופן כללי שכן הצריכה הקלורית והרכב התפריט משתנה מאחד לאחד בהתאם למצב הבריאותי, המטרות וההעדפות. שקדים ואגוזים הם מקור שומני בריא, אך עשיר בקלוריות, ולכן יש להיזהר מצריכת יתר, במיוחד במסגרת ירידה במשקל. 5. משקה שקדים מתוק ללא סוכר בהרכב שציינת מכיל כמות קטנה מאוד של שקדים (1.2%) ולכן הערך התזונתי שלו דל יחסית. האורז (14%) מוסיף פחמימות, גם אם אין בו סוכר מוסף. מומלץ לבדוק באופן אישי את ההשפעה על רמות הסוכר בדם בשל תכולת הפחמימה הבלתי מבוטלת שבמשקה הזה. באופן כללי, ההמלצות משתנות מאחד לשני ובמיוחד כשיש סוכרת ברקע. ממליץ בחום להתייעץ עם דיאטנ.ית סוכרת באופן פרטני. בהצלחה!
-
-
שלום אני משרה ללילה חמוציות וצימוקים יבשים,על מנת להוציא מהם את המתיקות האם זה נכון כך להוציא את המתיקות? והאם זה פוגע בערך התזונתי ? תודה סופי
-
שלום אני משרה ללילה חמוציות וצימוקים יבשים,על מנת להוציא מהם את המתיקות האם זה נכון כך להוציא את המתיקות? והאם זה פוגע בערך התזונתי ? תודה סופי
-
היי סופי ושרונה, השריית חמוציות וצימוקים יבשים במים יכולה להוציא מעט מהמתיקות שלהם, מכיוון שהסוכרים המסיסים במים משתחררים לנוזל. עם זאת, זה לא יסיר את כל הסוכר, אלא רק חלק קטן. יחד עם זאת חלק מהוויטמינים המסיסים במים, כמו ויטמינים מקבוצת B, עשויים לדלוף למי ההשריה וכך נאבדים מעט מהערכים התזונתיים. אפשר לשקול להעדיף חמוציות וצימוקים לא ממותקים מלכתחילה. בהצלחה
-
-
1. איך נשקלים נכון? אחרי כמה זמן שאין יציאות (או ממש מועטות) כדאי לא להשקל? 2. במסגרת ירידה במשקל אני משלבת כוס חומוס באופן קבוע במקום לחם בארוחת הערב. איזו קטניה נוספת מכילה כמות פחמימות וקלוריות דומה?
-
היי אילה, שקילה "נכונה" כדאי שתתבצע בבוקר, לפני אוכל ואחרי שירותים. כדאי לבצע אותה מס' פעמים בשבוע והממוצע של סך השקילו הוא "השקילה הנכונה". אם אין יציאות סדירות או הן מועטות (יותר מ-2–3 ימים), כנראה שהשקילה לא תהיה מדוייקת עקב הצטברות פסולת בגוף. לגבי הקטניות- עדשים מבושלות (ירוקות או שחורות) מכילות כמות פחמימות וקלוריות דומה לחומוס, ומספקות גם חלבון וסיבים תזונתיים ברמה גבוהה. בהצלחה!
-
-
שלום, אני צריכה להגיע ל 80 גרם חלבון ביום ולא תמיד מצליחה, מגיעה בקושי ל40 האם אפשר להשתמש בתוסף Eaa כדי להשלים חלבון מלא בתזונה?
-
היי אושרית, כן, אפשר להשתמש בתוסף EAA (חומצות אמינו חיוניות) כהשלמה במצבים בהם קשה להגיע לצריכת חלבון מלאה. עם זאת, EAA אינם מספקים את כלל התועלות של חלבון שלם (כמו תחושת שובע וערכים תזונתיים נוספים). עדיף לשלב מזונות עשירים בחלבון בתפריט שלך, כמו ביצים, יוגורט, עוף, דגים או טופו, ורק אם לא ניתן להגיע ליעד - להוסיף תוסף חלבון שלם ולא רק עם חומצות חיוניות. אם תקחי תוסף איכותי ותגיעי לכמות החלבון המומלצת עבורך אז סביר להניח (בסבירות כמעט ודאית) שתקבלי גם מספיק חומצות אמינו חיוניות. בהצלחה!
-
-
1. האם בשר בקר מומלץ בדיאטה ובאיזו כמות? יש בו שומן? 2. כמה זמן אחרי המחזור חוזרים למשקל ההתחלתי? לעיתים יש לי גם עצירות בגלל המחזור ואני לא יודעת אם עליתי במשקל בגלל אכילה מרובה יותר בתקופת המחזור או פשוט כי הגוף עדיין לא חזר למצב הקודם. 3. איזה פחמימות כדאי לצרוך בדיאטה מלבד אורז, בטטה, תפוח אדמה וקינואה?
-
היי אילה, אין המלצה לשלב בשר בקר או להגביר את צריכתו, אך הוא יכול להיות חלק מדיאטה מאוזנת, במיוחד אם מדובר בנתחים רזים כמו סינטה, פילה, או שייטל המספקים חלבון איכותי, ברזל, ויטמין B12 ואבץ, אך דלים בשומן רווי - השומן ממנו מומלץ להמנע. לגבי המחזור- בדרך כלל המשקל מתאזן תוך 3–5 ימים מסיום המחזור, כאשר רמות הנוזלים בגוף מתייצבות. עצירות במהלך המחזור עלולה להשפיע זמנית על המשקל בגלל תכולת המעיים, המשפיעה במיוחד בעת אכילה מרובה. כדי להעריך אם מדובר בעלייה קלורית, בדקי את השינויים לאורך זמן ולא מיד לאחר המחזור. הפחמימות המומלצות לצריכה נקראות "פחמימות מורכבות", כאלו המספקות סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, ותורמות לשובע לאורך זמן, לדוגמה: כוסמת, דוחן, גריסי פנינה, קטניות (חומוס, עדשים, אפונה, פול, מש, גרגירי חומוס, שעועית), לחם מחיטה מלאה או כוסמין, פסטה מקמח מלא, שיבולת שועל וכד' בהצלחה!
-
לגבי הפסטה - איך משלבים פסטה בדיאטה? מספיק שאכלתי יום או יומיים ברצף אני מייד עולה. באיזו כמות כדאי לאכול?
-
היי אילה, בהחלט ניתן לשלב פסטה, רק כדאי לקחת בחשבון שכדגן "לא מלא" היא עשויה לתרום פחות לתחושת השובע. בממוצע כ 3-4 כפות פסטה (ללא רוטב) שוות ל 3 כפות אורז, ולא אמורה להיות תגובה למשקל בשילוב פסטה יותר מאשר שילוב פחמימות אחרות. כמו כן כדאי לזכור שעלייה המורגשת תוך 2-3 ימים לא בהכרח שם כדי להישאר ופעמים רבות נובעת משינויים זמניים בכמות הנוזלים בגוף.
-
-
-
-
שלום רב, איך אפשר להוריד כולסטרול באמצעות התזונה ? תודה מראש.
-
שלום, מצרף המלצות תזונתיות כלליות, מגובות מחקרית, להורדת רמות כולסטרול בדם: 1. הגדלת צריכת סיבים תזונתיים סיבים מסיסים (כמו אלה הנמצאים בשיבולת שועל, קטניות, פירות וירקות) מסייעים בהפחתת LDL ("הכולסטרול הרע") על ידי עיכוב ספיגת הכולסטרול במעי. מומלץ לצרוך לפחות 25–30 גרם סיבים ביום, מתוכם כ-7–10 גרם מסיסים. 2. שומנים בריאים אומגה 3: חומצות שומן הנמצאות בדגים כמו סלמון, מקרל, וסרדינים, מסייעות להפחתת טריגליצרידים ותורמות לבריאות הלב. שומן בלתי רווי: שמנים צמחיים כמו שמן זית ושמן אבוקדו וכן אגוזים ושקדים, הוכחו כמורידים LDL ומשפרים את רמות ה-HDL. 3. צמצום שומן רווי ושומן טרנס להפחית צריכה של בשר שומני, חמאה, גבינות שמנות ומזונות מעובדים המכילים שומן טרנס, הידוע כמזיק לרמות כולסטרול ולבריאות הלב. להעדיף מוצרי חלב דלי שומן ועוף ללא עור. 4. צריכת מזונות עשירים בסטנולים וסטֵרולים- מזונות מועשרים (כגון משקאות יוגורט מועשרים בסטנולים צמחיים) מפחיתים את ספיגת הכולסטרול במעי ויכולים להוריד את רמות ה-LDL בכ-10%. 5. הפחתת צריכת סוכר ופחמימות מעובדות- תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות מעובדות יכולה להעלות את רמות הטריגליצרידים, מה שמוביל להשפעה שלילית על פרופיל השומנים בדם. להעדיף דגנים מלאים כמו קינואה, כוסמין, ושיבולת שועל. 6. צריכת קטניות ופולי סויה הוכח כי תחליפי בשר על בסיס סויה, טופו ומשקאות סויה תורמים להפחתת רמות LDL כולסטרול. 7. תזונה בסגנון ים-תיכוני- דגש על ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, שמן זית, אגוזים, ודגים הוכח כתזונה אפקטיבית להפחתת כולסטרול ושיפור בריאות הלב. 8. שתיית תה ירוק מחקרים מצביעים על כך שצריכת תה ירוק עשויה להפחית את רמות ה-LDL הכולסטרול, בזכות נוגדי החמצון שבו. 9. צריכת מזונות מותססים- יוגורט פרוביוטי וקימצ'י עשויים לשפר את פרופיל השומנים בדם ולתמוך בבריאות הכללית של הלב. 10. ניהול צריכת כולסטרול ממזון להפחית מזונות עתירי כולסטרול (כמו ביצים וחלמון בפרט), אך מחקרים עדכניים מראים שלצריכת כולסטרול מהמזון השפעה מוגבלת ביחס לחשיבות תכולת השומן במזון. המלצות נוספות: פעילות גופנית סדירה לצד ההמלצות התזונתיות תורמת לאיזון רמות כולסטרול. תזונה מותאמת אישית חשובה במיוחד במקרה של מחלות רקע או נטייה גנטית. בהצלחה!
-
-
שלום. ירדתי בשנה האחרונה כ-12 ק"ג (1.62 , משקל - 54). בגדול אוכלת בריא ומאד משתדלת. עם זאת ישנם בולמוסי אכילה שמופיעים בד"כ בשעות הערב. לרוב לא מצליחה לשבוע מדבר אחד. למשל היום בארוחת ערב - 3 פרוסות לחם כוסמין קל, מעט ממרח חומוס, 3 פרוסות פסטרמה (בלי מונוסודים גלומט וכ'ו), ירקות. לא שבעתי. מייד אח"כ בננה ואחרי כחצי שעה במבה 15 גרם ועדיין רעבה. חשוב לציין שאני במחזור וגם הייתי אחרי אימון (מתאמנת 5-6 פעמים בשבוע). האם לתת לגוף את מה שהוא מבקש או לנסות לעצור את הבולמוס?
-
שלום אילה, בולמוס זו הגדרה מאוד ספציפית להתקף אכילה בלתי נשלט במהלכו נצרכות קלוריות רבות, לעתים באלפים. יש להבדיל בין הגדרה זו לרעב פיזיולוגי תקין במהלכו הגוף מאותת לנו שהוא זקוק לאנרגיה. זה נכון שקורה לעתים שהרעב לאו דווקא מאותת על חסר אנרגטי, כמו אכילה רגשית למשל, אבל יש להבדיל בין המצבים ולהבין שכשהגוף זקוק לאנרגיה - אז הוא זקוק לאנרגיה. אי אפשר להתעלם מזה או ללמד את הגוף אחרת, ככה אנחנו בנויים ורעב הוא מנגנון הישרדותי וחיוני לנו. מציע לגשת לאיש מקצוע שיעזור לך למצוא את הניואנסים ויתאים לך תזונה הולמת שגם תספק לך את כל מה שאת צריכה, גם תיתן פתרונות למצבים שאת מתארת וגם תעזור לך להתקדם ליעד שלך. בהצלחה!
-
-
בהמשך לענין קינמון,האם גם יכול להזיק? כמה רצוי ונכון לקחת קינמון ביום? ובנוסף האם לקיחת תוסף ברזל לאחר שתיה של מים עם לימון פוגעת בספיגה של הברזל?
-
קינמון בטוח לצריכה בכמויות מתונות, אך צריכה מופרזת, במיוחד של קינמון מסוג קסיה (הסוג הנפוץ), עלולה להזיק. קינמון קסיה מכיל רמות גבוהות של קומארין, חומר שצריכתו בכמויות גדולות עלולה לפגוע בכבד ובכליות ולגרום לבעיות בקרישת דם. מינון בטוח: קינמון ציילוני (או "אמיתי"): בטוח יותר לצריכה כיוון שמכיל מעט מאוד קומארין. קינמון קסיה: מומלץ לא לצרוך יותר מ-0.1 מ"ג של קומארין לכל ק"ג ממשקל הגוף ביום. לדוגמה, עבור אדם במשקל 70 ק"ג מדובר בכ-7 מ"ג קומארין ביום, שהם בערך 1-2 גרם קינמון קסיה (חצי כפית טחון). אין כמיוות מומלצות לצריכת קינמון, אבל בהחלט מומלת להמנע מצריכה עודפת. לגבי מים עם לימון - נהפוכו, הויטמין C שבלימון יכול אפילו לשפר את ספיגת הברזל. בהצלחה
-