
תזונה
פורום תזונה
מנהלי הפורום

בן אל ברקוביץ / תואר ראשון ושני במדעי התזונה M.Sc. RD, תזונאי ספורט במרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט. תזונאי נבחרות הטאקוונדו, כדורעף החופים והטריאתלון. מרצה לתזונת ספורט בבית הספר למאמנים במכון וינגייט ותזונאי האקדמיה למצוינות בספורט. מייעץ לספורטאים צעירים ובוגרים, מקצוענים וחובבים.
הודעות
318
פעילות אחרונה
מזמן, 13:25
ההודעה האחרונה
1000 מ"ג סידן
למה דלעת משביע?
מינון יתר בגוף מתוסף?
פורום
ההודעות ותגובות
-
שלום, אומרים שלמבוגר מומלץ 1000 מ"ג סידן ביום. אבל אני לא מבין איך זה אפשרי. זה אומר כל יום לשתות 500 מ"מ חלב (שזה 500 מ"ג סידן) + יוגורט אחד (260 מ"ג סידן) + פרוסת גבנ"צ אחת (בערך 200 מ"ג סידן) + 2-3 כפות של גבינה לבנה או קוטג'. סך הכל 4-5 מנות חלב ביום. באמת ככה אמורים לאכול מדי יום ביומו? אני לא מבין גם את הקטע הכלכלי. 500 מ"ל חלב זה 3.4 ש"ח, יוגורט זה עוד 2.6, גבנ"צ אחד זה בערך 1.7 ועוד כמה כפות גבינה לבנה זה עוד איזה חצי שקל - שקל, סך הכל יוצא 8.4 שקל ליום, 252 שקל לחודש רק על מוצרי חלב. זה הגיוני כזה דבר? ואם לא - מה נכון? (לגבי סידן שנמצא בשקדים וכדומה - לי אישית זה עושה בלאגן בבטן)
-
שלום בר, אכן ההמלצות בארץ הן לצרוך 1,000 מ"ג סידן לגבר או אישה בוגרים. יחד עם זאת, קיימים גופים אירופאים הממליצים על צריכת סידן נמוכה יותר. בנוסף, חשוב לזכור שמקבלים סידן מכל התזונה שלנו ולא רק ממוצרי החלב. אני חושב שסכימת עלות מוצרי החלב היא קצת מטעה, משום שבכל מקרה צריך לאכול, לא רק כדי לקבל סידן אלא בראש ובראשונה כדי לקבל מספיק אנרגיה, חלבונים, פחמימות ושומנים. כל מזון שתצרוך יעלה סכום כזה או אחר, ובמוצרי המזון שציינת יש גם כמות לא מבוטלת של חלבון, אבץ, מגנזיום ועוד שלל ויטמינים ומינרלים חיוניים לתקפוד הגוף התקין, כך שכמות הסידן בהם היא הערך המוסף ולא בהכרח הסיבה היחידה לצרוך אותם.
-
-
לפי מה שאני רואה בגוגל בדלעת יש רק 7 גרם פחמימות ל100 גרם. למרות זאת, אותי לפחות, זה מאד משביע. יותר ממאכלים שיש בהם אפילו עשרות גרמים של פחמימות למאה גרם (כמו קטניות למשל). איך זה יכול להיות? תודה
-
שלום מנשה, ערכיה התזונתיים של דלעת אינם מלמדים אותנו על הסיבה שהיא גורמת לך לשובע. גם כמות הסיבים והחלבון בדלעת אינם "תירוץ" ובאופן כללי היא אינה נחשבת למאכל משביע במיוחד מעבר לפחמימות אחרות. יתכן ואתה נוהג לאכול אותה יחד עם מזוזות שומניים או חלבוניים ואלו הם שאחראיים לשובע. על כל פנים, אם אתה נהנה מאכילתה ומרגיש בסיום הארוחה מסופק ושבע אז הרווחת!
-
-
שלום, מזה חודשיים אני נוטל כל יום תוסף תזונה שמכיל B12 במינון 1200 מק''ג פלוס חומצה פולית 400 מק''ג. האם יכול להיות מינון יתר בגוף של התוסף וכדאי לעצור אחרי תקופה מסוימת? תודה.
-
שלום מני, יש תוספים שיוצאים בקלות בשתן כאשדר נלקחים בעודף ולכן פחות יש לחשוש ממינון יתר, ויש כאלה שנאגרים וכדאי להיזהר יותר. חומצה פולית תצא בקלות בשתן כאשר תילקח בעודף ואילו ויטמין B12 נאגר וניתן להגיע ממנו למינון יתר. באמצעות בדיקת דם ניתן לאבחן את רמותיהם בדם ולהחליט האם כדאי להמשיך ליטול את התוסף או שאין בו עוד צורך.
-
-
איך יודעים מתי יש מחסור באוגמה 3 שמצדיק לקיחת תוסף? אני בקושי אוכל דגים. האם יש בדיקות שמזהות רמה של אומגה 3 בגוף? תודה.
-
שלום עמוס, יש בדיקה הנקראת אינדקס אומגה 3 שיכולה לכמת את רמות האומגה 3 ומהתוצאות להסיק האם יש צורך בתיסוף. יחד עם זאת, אם אינך אוכל בכלל דגים מומלץ לצרוך מקורות תזונתיים אחרים, צמחיים, לאומגה 3 כמו זרעי פשתן או זרעי צ'יה גם ללא קשר לבדיקה. בהצלחה!
-
-
שלום רב לבן אל מבקשת לדעת האם אפשר להשתמש בקמח או מלח גם אחרי כמה חודשים לאחר תום התוקף שלהם,כמובן שהם בדרך כלל במצב טוב,אבל השאלה אם עבר התוקף של המוצר אפשר עדיין להשתמש וזה לא מזיק? תודה סופי
-
שלום שרונה, יש לעשות הפרדה בין השניים. קמח עלול להתקלקל ובכך לאבד חלק מהאיכויות התזונתיות שלו כמו חלק מהויטימינים והמינרלים, עלול לשנות את טעמו וריחו, עלול לאבד חלק מתכונותיו המאפשרות בישול ואפייה, ואם התקלקל עלול גם להוות סכנה בריאותית. מלח לעומת זאת פחות נוטה להתקלקל ובמלח שולחן הרגיל אין יותר מדי תכונות שעלולות להפגע והוא אף לא מהווה מצע לגדילה של חידקים או מיקרואורגנזימים אחרים המסוכנים לאדם. בשורה התחתונה - לא מומלץ להתשמש בקמח זמן רב לאחר שפג תוקפו, לעומת מלח שלא נשקפת סכנה מהשימוש בו גם אם חלף זמן סביר מאז שנקנה ונפתח.
-
-
שלום, האם ניתן לפתוח כמוסות של התוסף קוורצטין ולצרוך את התכולה (במקרה של בעיה עם בליעת כמוסות)? תודה.
-
שלום, התוסף משמש כנוגד חמצון חזק, ועצם פתיחתו וחשיפת תוכן הקפסולה לאוויר עלולה להוריד מייעילותו. בהצלחה
-
-
שלום, קראתי בכל מיני מקומות שצריך לאכול 5 ירקות / פירות ביום. אני אוכל בבוקר מלפפון, עגבניה וחצי גמבה. בצהריים אני אוכל 3-4 ירקות (למשל תפוח אדמה אחד / חצי גמבה / גזר / אפונה / שעועית / סלק / תירס / כרוב / אחרים) ובלילה עוד איזה ירק - שניים או פרי. אז יוצא לי סך הכל ביום בערך 9 ירקות ופירות. זה אומר שאני אוכל יותר מדי מהם? אם באמת צריך אז הכל בסדר, אבל אם לא, אני לא רוצה סתם לבזבז כסף ופשוט אוכל דברים אחרים... נניח 4 ירקות שלא צריך ביום = 7 שקל כפול 30 זה 210 שקל בחודש. אני גם לא יודע אם אני אוכל את כל הירקות האלו כי צריך או כי יש לי איזה חרדת בריאות או משהו. תודה רבה
-
שלום רועי, השאלה שאתה שואל היא מאוד מורכבת. ההמלצה לאכילת 5 ירקות היא ניסיון לתרגם את ההמלצות של "כמות סיבים" (כ-14 גרם) עבור כל 1,000 קק"ל. יחד עם זאת, יש חשיבות גם לחומרים ביו-אקטיביים נוספים שנמצאים בפירות וירקות כמו נוגדי חימצון ופולי פנוליים בעלי תרומה בריאותית גדולה מאוד. לחומרים אלה אין כמות מינימלית מומלצת (יש מחקרים אנקדוטליים בנושא, אבל אין המלצה רשמית שכדאי לעמוד בה). לכן המענה על השאלה הוא בעייתי, כי למעשה התועלת באכילת כמות גדולה יותר (עד גבול מסויים, 9 זה מעולה) היא גדולה יותר בריאותית וקשה לאמוד את הגבול התחתון או העליון בו זה משתלם ביחס של עלות מול תועלת.
-
-
שלום רב לבן אל, מבקשת את דעתך לגבי תןסף ברזל, ניסיתי כמה סוגים כמו :ספאטון,אקוסאפ,ברזל קומפורט של אלטמן ברזל ליפוזופר של נוטריקר,פלורדיקס בנוזל, ויש כאלה שלא ניסיתי כמו: גרין איירון של נייצ'ר פרו, הובנר לכסניות ברזל של טננבלוט,פרוליפ של נייצ'ר פרו ביוקר קומפלקס ברזל,וסידרל של אלטמן הענין הזה חשוב לי ,אשמח לדעתך בתודה רבה מראש סופי
-
שלום סופי, יש שוני רב בין תוספי הברזל שציינת, החל במינון, בטכנולוגיית הספיגה וכלה במחיר התוסף. יש כמה שאלות שעלייך לבדוק לפני שתבחרי תוסף מתאים עבורך. 1. מדוע ליטול תוסף ברזל? 2. אם יש חסר, כמה הוא משמעותי? 3. האם נטלת בעבר תוספים וחשת איזשהם תופעות לוואי? 4. האםיש תרופות / תוספים נוספים שאת נוטלת ועלולים להשפיע על ספיגת תוסף הברזל שתבחרי? 5. האם יש מגבלה תקציבית? מציע לך לענות על השאלות האלה יחד עם הרופא המטפל או להתייעץ עם רוקח ולאחר מכן למצוא את התוסף הטוב ביותר עבורך. בהצלחה!
-
-
שלום לבן אל, מבקשת לישאול לגבי בצל טרי שהשתמשתי בו באופן חלקי האם אפשר לאחסן אותו במקרר יש האומרים שהוא סופג חיידקים ואז הוא יכול ליהיות מזיק האם זה נכון? או שמועה בלבד תודה רבה לתשובה סוזן
-
שלום סוזן, אין לבצל חתוך נטייה מיוחדת להתקלקל על פני יתר הירקות. בצל, ככל ירק אחר, חשוף יותר לחיידקים וקילקולים מרגע שנחתך לראשונה. סגירתו בשקית או במיכל אטום ושמירה במקרר יכולה לסייע בשמירתו למספר ימים נוספים, אלא אם מופיעים עליו סימני עובש, נקודות או שינוי בצבע, במרקם או בריח.
-
-
שלום, בדרך כלל אכילת לקטוז גורמת לי לשלשולים אז קניתי אבקת מי גבינה ISO שיש בה מעט לקטוז. האבקה אמנם לא גורמת לי לשלשולים אבל כן גורמת לי לנפיחות כבדה בבטן עד כדי כך שהפסקתי את השימוש. גם מעבר לחברה אחרת או יוגורט חלבון לא עזר. מעניין למה זה קורה?? האם יש איזו עצה מה ניתן לעשות? חבל לי לוותר על תוסף חלבון.
-
שלום עמוס, קיימות מספר אפשרויות, מציע לנסות ולמצוא את הטובה ביותר עבורך. ראשית, יש אבקות חלבון שכמעט ואינן מכילות לקטוז. אבקות חלבון שעברו תהליך פירוק ומצוין עליהן שהן Hydrolyzed. האבקות האלה מעט יקרות יותר, ויתכן שיוכלו לתת לך מענה. שנית, ניתן לשקול מעבר לאבקת חלבון ממקור אחר, כמו למשל חלבון אפונה שמן הסתם אינו יכיל לקטוז. אפשרות שלישית היא נטילת תוסף לקטז, המסייע בתהליך העיכול של הלקוז הנצרך בארוחה. בצורה זו תוכל להסתמך לא רק על אבקות אלא גם על יוגורטים ומוצרי חלב, והכך להרוויח גם יתרונות תזונתיים נוספים. בהצלחה!
-
-
שלום, בבדיקת דם שעשיתי לויטמין B12 יצא לי ערך של 315 pg/ml. החלטתי על דעת עצמי לקנות תוסף למציצה בכדי להעלות את הערך בדם. אני לא יודע למשך כמה זמן אמורים ליטול את התוסף? האם זה תוסף שצריכים לקחת כל יום למשך כל החיים או שאחרי תקופה מסוימת הרמה בדם עולה ואז אפשר להפסיק עם התוסף? תודה.
-
שלום רועי, משך התיסוף המומלץ משתנה בין אחד לאחר ותלוי גם בהרגלי התזונה וביכולת הספיגה של הגוף. בדרך כלל נהוג לתסף ל 3 חודשים ולבצע בדיקה חוזרת על מנת לבדוק אם וכמה סטטוס הויטמין השתפר. אם אינך נוהג לצרוך מזון מן החי אז יש היגיון בלהמשיך את התיסוף לפרק זמן ארוך יותר ואולי אפילו באופן כרוני. אם אתה צורך מזון מן החי אז כדאי להמשיך ולהיות עם אצבע על הדופק בעניין זה גם בעתיד, משום שאם הגעת לערכים כאלה פעם אחת, לא בלתי סביר שתגיע אליהם שוב. באופן ספציפי, ממליץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי משך זמן הטיפול המומלץ עבורך.
-
-
שלום רב לבן אל, האם צריך לעשות הפרדה של זמן בין שתיה של אבקת קקאו ומוצרי חלב? ואם כן לכמה זמן? תודה רבה חתימה טובה שרונה
-
שלום שרונה, אין סיבה משמעותית להפריד בין השניים. "על הנייר" עלולים להיות כמה התנגשויות בין רכיבי תזונה שונים, אבל לא משהו משמעותי מספיק בשביל להפריד ביניהם באופן יזום.
-