הכנס את החיפוש שלך
לוגו וינגייט

תזונה

פורום תזונה

מנהלי הפורום

בן אל ברקוביץ
בן אל ברקוביץ / תואר ראשון ושני במדעי התזונה M.Sc. RD, תזונאי ספורט במרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט. תזונאי נבחרות הטאקוונדו, כדורעף החופים והטריאתלון. מרצה לתזונת ספורט בבית הספר למאמנים במכון וינגייט ותזונאי האקדמיה למצוינות בספורט. מייעץ לספורטאים צעירים ובוגרים, מקצוענים וחובבים.
הודעות
407
פעילות אחרונה
מזמן, 13:19
ההודעה האחרונה
כמה שאלות בנושא תזונה
אלה / 26/04/24 00:40
בהמשך לענין ירקות קפואים
סופי / 25/04/24 21:28
ערכי סוכר בפירות
שלומית / 20/04/24 11:13

פורום

הוסף הודעה חדשה

הוספת הודעה חדשה

ההודעות ותגובות

  • שלום, כמה שאלות: 1. כמה ק"ג עולים במהלך המחזור? 2. איזה שמן חסר טעם הכי מומלץ? מצאתי שמן זרעי ענבים אבל הוא מזוכך, כדאי לוותר? 3. בתקופות שבהן אני חורגת מעט מאכילה בריאה ומאוזנת אני עולה במשקל מאד מאד מהר. זה יכול להתבטא במשקל אחרי יום/ יומיים. האם זה הגיוני? תוך כמה ימים עולים במשקל במידה ולא שומרים? (אני לא מתכוונת לממש ארוחות שחיתות אבל כן מידי פעם במהלך השבוע: ממתק/ פיצה/ פסטה וכדומה שאני לא רגילה לאכול).
    • שלום אלה, אנסה להשיב. 1. יש עלייה במחזור עקב צבירת נוזלים, המספר משתנה מאחת לאחרת ונע בין 0.5 ק"ג ועד 1.5-2 ק"ג. 2. לכל שמן יש טעם במידת מה, ולכן סף הרגישות שלך הוא שיקבע. השמן המומלץ לצריכה הוא שמן זית, ויש מספר רב של זנים כך שיתכן ותצליחי למצוא אחד לטעמך. 3. הגיוני מאוד לראות שהמשקל עולה תוך יום-יומיים, אך פחות סביר שמדובר בעלייה ברקמת השומן. לרוב, כאשר נראה עלייה מהירה תוך יום-יומיים ניתן להניח שמדובר בעלייה עקב צבירת נוזלים והימצאותו של המזון במערכת העיכול. 4. בהמשך לתשובה הקודמת, עצם ה"אי שמירה" לא מביא בהכרח לעלייה, אלא גודל החריגה מהמאזן הקלורי שלך. לדוגמה, אם המאזן הנייטרלי שלך (שבו את לא עולה ולא יורדת במשקל) הוא 2,000 קלוריות, וכדי לרדת במשקל את אוכלת 1,500 קלוריות. ביום בו "חרגת" ואכלת 500 קלוריות נוספות זה יום שבו הגעת למאזן הנייטרלי שלך, כך שיתכן שתראי עלייה זמנית במשקל (מהסיבות שפורטו בתשובה הקודמת) אבל לא היית בעודף קלורי כך שהגוף לא יצבור מכך רקמת שומן. חשוב לזכור שמדובר בתהליך ארוך ומורכב שנמשך על פני ימים ושבועות, וסטייה אחת ביום אחד כנראה לא תוביל לשום שינוי מהותי. בהצלחה!
  • שלום לבן אל, ראשית תודה לתשובה בענין ירקות קפואים בהמשך לתשובה שלך האם כול הירקות הקפואים לא צריך לבשל אותם רק לחמם? כמו שעועית ירוקה ,אפונה וגזר וכו' תודה רבה סופי
    • שלום סופי, אני נזהר מלתת לך תשובה באופן גורף לגבי כל הירקות הקפואים, אבל לרוב הם מבושלים לפני ההקפאה ואין צורך לבשלם שוב. מציע לבדוק על גבי האריזה באופן פרטני לגבי כל ירק.
  • שלום רב לבן אל, אני על גבול הסכרת,ואומרים שאפשר במצבי לאכול 3 סוגי פירות ליום מבדיקה שעשיתי של הסוכר לפירות הבאים בננה-מכילה 17 גרם סוכר תפוח עץ-מכיל 23 גרם סוכר ותפוז-מכיל 23 גרם סוכר סך הכול 63 גרם שזה אומר 15 כפיות סוכר זה נישמע הרבה ,האם אני מסתכנת באכילת שלושת הפירות הללו ליום? רוצה לציין שאני לא חולת סכרת אלה נימצאת בטווח הגבולי תודה שלומית
    • שלום שלומית, במצב הנוכחי אני ממליץ לך בחום לגשת לדיאטן או דיאטנית שיעזרו לך לעשות סדר. חשוב להדגיש שפירות הם לא רק סוכר, אלא גם סיבים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ועוד תרכובות חשובות ומועילות. אכילת פירות במידה מומלצת כחלק מאורח חיים בריא וההשפעה על רמות הסוכר בדם משתנה מאחד לאחר, במיוחד כתלות בהרכב הארוחה (למשל נסי לשלב מספר אגוזי מלך עם הפרי כדי למתן את קצב עליית הסוכר בדם). כמו כן, למשקל ולרמת הפעילות הגופנית יש גם השפעה גדולה על משק הסוכר ולכן כדאי לגשת לאיש מקצוע שיעשה הערכה כללית וידע לתת לך את ההנחיות המתאימות ביותר עבורך. בהצלחה!
  • שלום, מה יקרה אם אבצע אימוני משקולות אך אשאר עם מאזן קלורי ניטרלי, ואסתפק בצריכת חלבון של אחד גרם עבור כל מקשל גוף. האם במצב כזה סביר שאשאר באותו משקל גוף אך אהיה יותר חטוב ושרירי ועם פחות שומן? או שאולי דווקא לצפות שלא יקרה כלום במבנה ומראה הגוף שלי? תודה.
    • שלום יוסף, נניח ומדובר באימונים משמעותיים, ונניח שאתה משלים את סך הקלוריות שאתה מאבד בהם כדי לשמור על מאזן נייטרלי. מכיוון שבמקרה כזה אתה מחזיר את סך האנרגיה שהאימון דורש סביר שמסת השריר תגדל ברמה מסויימת אך מוגבלת בגלל כמות החלבון הדלה יחסית. לאורך זמן, אם אימוני הכוח יתעצמו ועדיין כמות החלבון לא תספק מענה הולם, הרס השריר עשוי לגבור על הבנייה ויחד איתו גם ירידה בביצועים.
    • התכוונתי לגרם חלבון 1 עבור כל קילו ממשקל הגוף. ולא רק גרם אחד על כל הגוף
  • שלום לבן אל, רוצה לישאול לגבי פקטין שנימצא בתפוח עץ אומרים שהוא מצוי בגרעיני התפוח ובקליפה, האם צריך לאכול את גרעיני התפוח כדי לקבל פקטין? או אפשר להסתפק בקליפת התפוח? וכמה לאכול מיזה כדי להפיק את הכמות היומית? תודה סוזן
    • שלום סוזן, אין המלצה לצריכת כמות יומית של פקטין. רוב הפקטין נמצא בקליפת הפרי ולאחר מכן בפרי עצמו ורק מעט ממנו נמצא בליבת הפרי. בהצלחה
  • האם גבינה צהובה )מוצרלה, צדר) מעלה כולסטרול. עלולה לעורר תגובה אלרגנית בגוף
    • שלום נעמה, הגורם מספר אחד לעלייה בכולסטרול הוא גנטיקה וייצור עצמי של כולסטרול בכבד. צריכת שומן מן החי (שומן רווי) כמו גבינות שמנות כן מקושר לעלייה בייצור הכולסטרול ולמחלות לב ועל כן ההמלצה היא להפחית בצריכתו ככל האפשר. לגבי אלרגיות - גם פה רוב העניין הוא גנטי, ואצל אנשים עם אלרגיה לחלבון החלב אכן תתעורר אצלם אלרגיה בתגובה לצריכת גבינות, לעומת אנשים שאינם אלרגים לחלבון חלב שעבורם צריכת גבינות לא מסכנת בתגובה אלרגית.
  • שלום לבן אל, האם צריך לבשל את גרגירי חומוס שקונים בסופר:שקית של גרגירי חומוס קפוא ? תודה סופי
    • שלום סופי, אין צורך לבשל את גרגירי החומוס הקפואים, אלא רק לחמם אותם. הם קפואים משום שהם בושלו כבר, אחרת היו יבשים ולא היה צורך לשמור אותם בקירור.
  • שלום לך הייתי רוצה לשמוע את דעתך על מזונות שיעזרו למי שסובל מתת פעילות בלוטת התריס. האם מזון ללא תרופות יכולים לעזור תודה
    • שלום רונית, קיימים רכיבי תזונה שיכולים לתמוך, או "להקל" על תפרוד הבלוטה, אך הם אינם מביאים לתפקוד תקין. מזונות המכילים יוד וסלניום, כמו דגים, אצות, ביצים, מוצרי חלב ואגוזים (אגוזי ברזיל בעיקר) יכולים לסייע לבלוטת התריס לפעול כראוי ובאופן כללי לתרום לתזונה הכללית. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם רופא ולוודא שהמצב אינו מחייב טיפול תרופתי. בהצלחה!
  • שלום לבן אל, שואלת לגבי צריכת קינמון האם יש הגבלה ומה המינון הרצוי ביום? אני מתכוונת לתבלין האם כול תבלין קינמון הוא בריא? האם אכילת תפוז אחד שלם ביום מספק את כמות הצריכה של ויטמין סי ביום אחד? תודה שרונה
    • שלום שרונה, תלוי בסוג הקינמון - ישנם סוגים שיש להיזהר בצריכתם (עד כ-1 כפית ליום לכל היותר, כתלוי במשקל הגוף), כמו קינמון קאסיה / סיני, וישנם סוגים שלא צריך להיזהר בצריכתם כמו קינמון צ''ילוני - יקר יותר ופחות נפוץ לשימוש בארץ. ניתן לשאול את מוכר התבלינים לגבי סוג הקינמון. לגבי ויטמין סי בתפוזים - תפוז בינוני מכיל כמות של כ 60-80 מ"ג ויטמין סי בממוצע, ובחלק מהמקורות אף יותר. כמות הויטמין C המומלצת לצריכה משתנה מאדם לאדם - אישה צריכה כ 75 מ"ג וגבר כ- 90 מ"ג. יש לזכור שאוכלים מזונות נוספים המספקים גם הם ויטמין סי כך שהקצובה היומית ניתנת להשגה די בקלות. בהצלחה!
  • שלום, על פי קשת המזון שמשרד הבריאות מפרסם לאוכלוסיה הכללית: ירקות, פירות ודגנים נמצאים בראשית הפרמידה. ואילו חלבונים מומלץ לצרוך פחות. השאלה האם המלצת הפרמידה משתנה כאשר מדובר על מתאמני חדר כושר שמנסים לפתח שרירים. האם במצב כזה מומלץ דווקא להרבות בצריכת חלבון על חשבון הדגנים והפחממות? הרי מתאמנים צריכים להגביר את צריכת החלבון היומית שלהם לאזור ה1.6- 2.2 גרם חלבון במקום 0.8 גרם באוכלוסייה הכללית . כאשר אוכלים הרבה חלבון זה משביע ואז אוכלים פחות פחממות? תודה
    • שלום מוטי, אתה צודק שקשת המזון לא מייצגת במיוחד תפריט לספורטאים, אלא תפריט מאוזן לאוכלוסייה הכללית ברוח התזונה הים-תיכונית. בקרב ספורטאים ההמלצה לחלבונים גדולה יותר ולכן יש צורך להגדיל את צריכתם, אך יחד עם זאת גם סך האנרגיה שצריך לצרוך עולה ולכן יש להגדיל גם את צריכת הפחמימות (מאוד תלוי בסוג ובנפח הפעילות). בשורה התחתונה - זה שנכון שהיחס בין חלבונים לפחמימות משתנה קצת, אבל לא בצורה משמעותית כי מגדילים גם את כמות הפחמימה. בהצלחה!
  • שלום אם לצורך העניין אני אופה בתנור פילה עוף וטרם האפיה הוא שקל 400 גרם ואחרי האפיה 300 גרם, האם עליי להתייחס לערכים התזונתיים לפי 300 גרם? נניח שבמאה גרם מוצר של פילה עוף יש 20 גרם חלבון, אז הכנסתי לגוף שלי 80 גרם חלבון (לפי 400 גרם מוצר טרם אפיה) או 60 גרם חלבון (לפי 300 גרם מוצר אחרי אפיה)?
    • שלום רועי, כאשר רוצים לבחון את ערכו התזונתי של מזון בהתאם לטבלאות הערכים התזונתיים, חשוב להסתכל על הערך היטב ולבחור את הערך המתאים למוצר - יש טבלאות למוצרי מזון גולמיים ויש טבלאות למוצרי מזון לאחר בישול. בחר את הטבלה המתאימה ותציב בה את המשקל המתאים. בהצלחה
  • שלום רב לבן אל, שואלת בקשר למלח ונתרן לדוגמא ב-100 גר' סרדינים יש 322 מ"ג נתרן,מה זה אומר?מבחינת כפיות מלח?אם כול הבריאות שיש בסרדינים האם יש כאן מוקש בגלל הנתרן? מהיא הכמות המומלצת של הנתרן ומלח ליום?בדרך כלל מציינים על המוצרים כמויות נתרן איך מחשבים ? האם נתרן פירושו מלח? תודה רבה סוזן
    • שלום, ההמלצה לצריכת נתרן עומדת על 1,500 מ"ג ליום, כשהרף העליון הוא 2,300 מ"ג ליום. בכפית מלח אחת יש כמות של כ- 2,000 מ"ג, כלומר מעל הכמות המומלצת לצריכה. מחקרים מראים שאנו מקבלים מהמזון כמות נתרן בלתי מבוטלת, ולכן עלינו להשתמש במלח במשורה, לצד בחירת מזונות עם ערכי נתרן מתונים. לעניין הסרדינים את צודקת - אכן מדובר בכמות נתרן גבוהה מאוד שאינה מומלצת לצריכה לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם או ממחלות ספציפיות אחרות.
1 2 3 15