חולשה של מערכת החיסון מעודדת התפתחות של מחלות זיהומיות ואוטואימוניות ולכן טיפוחה וחיזוקה של מערכת החיסון אינם רק עניין של עונת החורף. במצבים נדירים, חולשה חיסונית מופיעה על רקע גנטי – אך לכך לא אתייחס במאמר הזה.
הגישה הטיפולית הנטורופתית תומכת בטיפוח מערכת החיסון כחלק מהחוסן הפנימי של הגוף וגם של הנפש – כלומר ראייה מכנית של הגוף בשילוב ראייה רוחנית הוליסטית המערבת רבדים נוספים של האדם: המחשבה, הרגש, הזיכרון התאי והמערכת האנרגטית.
חיזוק מערכת החיסון – גוף ונפש (אילוסטרציה shutterstock).
בהתבוננות מכנית על מערכת החיסון – רב הנסתר על הגלוי. המדע המודרני עדיין לא פיענח את מסתורי המכניזם של מערכת החיסון שלמעשה שולטת בכל מערכות הגוף. חולשה של מערכת החיסון גוררת פגיעה במערכות העיכול, הנשימה, הלימפה, הרבייה, העור, השיער ועוד.
הטיפול הרפואי ניתן בהתאם למערכת הפגועה ולתסמינים המופיעים. הפרוטוקול הרפואי המכני מנסה לעקוב אחר המקור הפיזי של המחלה – בהתאם לתלונות החולה ובהתאם למכלול בדיקות המעבדה – לטפל נקודתית בכל מערכת ומערכת. לא פעם הטיפול יתבצע באמצעות מגוון סוגי אנטיביוטיקה או העלאת רמות הנוגדנים ובמקרי קיצון גם באמצעות השתלת מוח עצם.
אסטרטגיית הטיפול הנטורופתי במערכת החיסון מעוגנת בשלושה מעגלים:
המעגל הראשון:
הבנת המצב הפיזי וטיפול בגוף באמצעות תזונה טבעית, צמחי מרפא, תוספי מזון, שתיית נוזלים, מנוחה ותנועה, במטרה לייצר מסלולים חדשים לשיקום הגוף:
- פינוי
- הזנה
- ספיגה
התזונה הטבעית מבוססת על מזון ביתי המבושל בגישה נטורופתית הן מבחינת מרכיבי המזון הן מבחינת צורות הבישול. התפריט יכלול ירקות ופירות טריים, דגים, אגוזים, שקדים, זרעים, דגנים מלאים, קטניות ומזונות מותססים – בהתאם למצב הפיזי של האדם כפי שבא לידי ביטוי בבדיקות מעבדה, בתשאול מעמיק ובהתבוננות סומטית (גופנית) בעזרת כלים מן הנטורופתיה.
מצבה של מערכת העיכול הוא גורם ראשון במעלה בעת ביצוע ההתאמה התזונתית שכן זוהי המערכת החשובה לביצוע פעולות הפינוי, ההזנה והספיגה של הגוף.
כמו כן, יותאמו למערכת הפגועה מיצי ירקות שיסייעו לפינוי רעלים מן הגוף – בשילוב הידרציה של הגוף (מיום).
התזונה הטבעית תותאם באופן אינדיבידואלי ובדגש להשלמת חוסרים אפשריים של ויטמינים ומינרלים המוכרים כתומכים בתפקודה הטוב של מערכת החיסון כגון: ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין C, ויטמין E וכן מינרלים בדגש על אבץ וסלניום. במצבים של חולשה במערכות נוספות – נתמוך בתוספים גם במערכות הגוף האחרות כדי לייצר עבורו הזנה טובה ומועילה.
מיצי ירקות לניקוי הגוף מרעלים וחומרים שאינם מטיבים (אילוסטרציה shutterstock).
עידוד פינוי רעלים וחומרים שאינם מיטיבים עם הגוף מתבצע בהתאם לעיקרון ההנטורופתי לבריאות ולתזונה: פחות זה יותר.
בהתאם לכך, אני ממליצה להימנע מהעמסה של מזון, צמחים, ויטמינים ומינרלים. הגוף יודע לרפא את עצמו באמצעים צנועים. העמסה של "הדברים הטובים" עלולה לפגוע בגוף יותר מאשר כמות זעירה של "הלא מיטיב".
עוד חשוב להימנע מהעומס שמייצרים קמח לבן וסוכר, שומן מן החי, מזונות מעובדים המכילים כמות גבוהה של נתרן וחומרי שימור וכן ממזונות שעלולים לעודד אלרגייה דוגמת תירס, חלב ומוצריו, חיטה, בוטנים, פיסטוק ועוד.
בתהליכי הבראה בגישה נטורופתית מסירים מהתפריט גם מזונות המכילים אלכוהול ונמנעים מעישון של טבק וחומרים משני תודעה אחרים.
צמחי מרפא לחיזוק
בראש רשימת צמחי מרפא לחיזוק החיסון והחוסן המצטיינים בפעילות מטיבה רב מערכתית אציין את הקדד הקרומי (Astragalus membranaceus שורש האסטרגלוס).
לשורש האסטרגלוס יש טעם מתקתק ושתייתו מעניקה תחושת חמימות.
השימוש בשורש זה נפוץ בהרכבים רבים של צמחי מרפא מן הרפואה הסינית המסורתית (TCM) לטיפול במגוון רחב של מחלות והפרעות הגוף ובין היישומים הקליניים המגוונים שלו גם טיפול במחלות דלקתיות וסרטן.
בשנים האחרונות, השימוש הפוטנציאלי של האסטרגלוס בטיפול במחלות דלקתיות וסרטן נחקר באופן פעיל והוכח שיפור משמעותי בטיפול ברעילות הנגרמת על ידי תרופות "אורתודוקסיות" למיניהן הניתנות במקביל (למשל, תרופות מדכאות חיסון וכימותרפיה לסרטן). המרכיבים העיקריים של Astragalus membranaceus הם פוליסכרידים, פלבנואידים וספונינים. ההמלצה העכשווית לשימוש בשורש מתמקדת בעיקר בהשפעות החיסוניות, נוגדות החמצון, האנטי דלקתיות והאנטי סרטניות שלו.
כוס תה של קדד קרומי לחיזוק מערכת החיסון (אילוסטרציה shutterstock).
אופן ההכנה:
ליטול 20 גרם של שורש אסטרגלוס ולבשל 20 דקות עם 250 מ"ל מים בסיר סגור. לאפקטיביות ותוצאות טובות מוכרת ההמלצה לשתות לאורך זמן.
לעיון נוסף: https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X16500014