הכנס את החיפוש שלך
לוגו וינגייט

מניו ג'רזי למכון וינגייט: סיפורו של לורן

מניו ג'רזי למכון וינגייט: סיפורו של לורן

מאת: מארי-רוז גוטמן
מערכת אתר מכון וינגייט
ספורט הישגי, רפואת ספורט ושיקום, חדשות, מאמרים
19 - 02 - 20

שבר בקרסול של לורן אבקסיס, המחליק האומנותי על הקרח, קטע את ההכנות שלו ושל שירה איכילוב, המכוונים למשחקי החורף האולימפיים בבייג'ינג 2022. על אף העובדה שלורן מתגורר ומתאמן בניו ג'רזי שבארה"ב, שיקום קרסולו הופקד בידי הצוות המיומן של המרכז לרפואת ספורט ולמחקר של מכון וינגייט, המנוסה בשיקום ספורטאי הישג. השבוע, כחודש וחצי לאחר שחזר לארה"ב, זכה הצמד במדליית זהב ובקריטריון לאליפות העולם. ד"ר לובה גליצקיה: "נעשתה כאן עבודה נפלאה. אני גאה בשיקום שלורן עבר במרכז"

הידיעה על זכייתם של צמד המחליקים האומנותיים על הקרח, לורן אבקסיס ושירה איכילוב, במדליית הזהב בגביע האתגר בהונגריה ובקריטריון לאליפות העולם בהחלקה אומנותית שתתקיים בחודש הבא במונטריאול, התקבלה השבוע בהתרגשות לא רק באיגוד ההחלקה על הקרח, אלא גם בקרב צוות המרכז לרפואת ספורט ומחקר של מכון וינגייט, ובראשם ד"ר לובה גליצקיה, רופאת הסגלים האולימפיים, ופיזיותרפיסט המרכז, שלו כהן, שבחמשת החודשים האחרונים ליוו מקרוב את הליך השיקום של לורן, מפציעה בקרסול שהשביתה את צמד המחליקים האומנותיים הישראלי. על אף שלורן ושירה, שפניהם למשחקי החורף האולימפיים שיתקיימו בבייג'ינג 2022, מתאמנים בימים כתיקונם, במרכז האימונים של איגוד ההחלקה על הקרח הישראלי בניו ג'רזי שבארה"ב, הוחלט ע"י הנהלת האיגוד ובראשה נשיא האיגוד, בוריס חייט, להטיס את לורן ארצה ולהפקיד את הליך השיקום של לורן בידי צוות המרכז לרפואת ספורט ולמחקר של מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט.

אנה סלאבין, מנכ"לית איגוד ההחלקה על הקרח בישראל: "מבחינת האיגוד וכלל המערכת לא היה ספק לרגע שלורן יעבור את הליך השיקום שלו במכון וינגייט שמבין עניין בטיפול בפציעות ספורט של ספורטאים. עוד צריך לזכור שלמרות העובדה שמרכז האימונים הוא כרגע בארה"ב, הרי שמדובר בנבחרת ישראל. כספורטאי ישראלי, לורן זכאי ליהנות מהמעטפת הרפואית המצוינת שניתנת לספורטאים בארץ – אנחנו לא אמריקנים ואין לנו ארץ אחרת. תוסיפי לזה את העובדה שכאן בארץ יש לנו קשר ישיר וערוץ תקשורת מצוין עם ד"ר לובה גליצקיה, רופאת הסגלים האולימפיים, וגם לרופאים המקצועיים שטיפלו בו: ד"ר ערן דולב ופרופ' מן, הרי שהבחירה מבחינתנו הייתה ברורה".

לורן אבקסיס, בכניסה למלונית הספורט, בית הנבחרות, בה התגורר בכל תקופת השיקום

שבר בקרסול בשיא ההכנות לאליפות העולם
לורן אבקסיס, נולד בפריז ב-1995 וגדל במזרח צרפת. את דרכו הספורטיבית החל בגיל 6 בפיגר סקייטינג, עד לגיל 16 כשפציעה קטעה את הקריירה שלו – אז נסע ללמוד החלקה אומנותית מהטובים ביותר בצרפת: ליון אוליביה, אלוף עולם שון פלדר והאלופה האולימפית מיראל זנואי. בגיל 18 כבר מצא עצמו כבן זוגה על המשטח של אדלינה גלביירה. בארבע השנים בהן החליקו כצמד, עשו חיל: הופיעו יחד בתחרויות גרנד פרי בין-לאומיות, סיימו במקום השלישי באליפות צרפת, כשבתווך לורן השאפתן לא ויתר על לימודי תואר באומנויות בליון. לפני שנה, בגיל 23 עלה לארץ (רשמית בלבד) ויצר קשר עם בוריס חייט, נשיא איגוד ההחלקה על הקרח, שמיד חיבר אותו לשירה איכילוב הצעירה, בת ה-17 ולאימוני נבחרת ישראל בניו ג'רזי בארה"ב בהובלתה של המאמנת גלית חייט. שלושה חודשים בלבד אחרי שיצאה לדרך הזוגיות המקצועית החדשה, פציעה קשה בקרסול קטעה את הכנותיהם לאליפות העולם.
לורן, שהבין את גודל המחויבות והמסירות הנדרשים ממנו לשם שיקום מיטבי התגורר במהלך כל תקופת השיקום במלונית הספורט, בית הנבחרות במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, עובדה שאיפשרה לו להיות קרוב לכל מתקני השיקום במכון ובהם הבריכה ההידרותרפית הנמצאת במתחם הבריכות.
לורן אבקסיס מספר על נסיבות הפציעה: "אני זוכר את היום שזה קרה: ה-9.8.2019! זו הייתה נפילה טיפשית, מיותרת ולא מוסברת במהלך אימון שגרתי. בבית החולים אבחנו מיד שבר בקרסול והכניסו אותי לניתוח ולגיבוס. כשהורידו את הגבס התקבלה החלטה שאני חייב לטוס לישראל לשיקום עם ד"ר גלייזני ומחלקת הפיזיותרפיה של מכון וינגייט. לבוריס היה חשוב שאני אעבור את השיקום במכון וינגייט כי הוא מכיר את הצוות וסומך עליו כבחירה הטובה ביותר לשיקום המורכב שלי. הקרסול שלי היה נפוח וטווח התנועה שלי היה מוגבל מאוד. כשהגעתי למכון וינגייט הייתי מודאג מאוד ומלא בחששות".

לורן אבקסיס עם הפיזיותרפיסט שלו כהן, במחלקת הפיזיותרפיה במרכז לרפואת ספורט

שיקום טווחי התנועה והתאמת תוכנית השיקום לענף
לצוות מחלקת הפיזיותרפיה של המרכז, בהובלת ד"ר מיה קלה בנצור, היה ברור שבמקרה של לורן נדרשת גישה המתבססת על נקודת מבט רחבה כבר בשלבים הראשוניים של השיקום שכן למעשה, לא מדובר רק בשיקום של הקרסול המתאחה, אלא בשיקום של האתלט עצמו בהתאם לאימונים הרלוונטיים לו תוך התייחסות למרכיבים של כוח, גמישות, טווח תנועה, יציבות, המודעות לגוף, דפוסי התנועה והיבטים נוספים הקשורים לעבודה עצבית. "לגוף דרוש זמן עד לחזרה לדפוסי הנורמה שלו" אומר שלו כהן, פיזיותרפיסט המרכז לרפואת ספורט ולמחקר של מכון וינגייט, שמספר על מצב הקרסול של לורן בתחילת התהליך: "לורן הגיע אלינו כחודשיים לאחר שבר מורכב בקרסול שהצריך גבס וניתוח. לורן הגיע עם קרסול נפוח וטווחי תנועה מוגבלים ובעיקר עם צליעה ניכרת עד כדי כך שנאלצנו להחזיר אותו להליכה עם קביים למשך שבוע עד שנסדיר את מיומנויות ההליכה. זמן קצר לאחר הגעתו, לורן החל בהליך שיקום אינטנסיבי שכלל פיזיותרפיה על בסיס יום-יומי בשילוב טיפולי הידרותרפיה. השיקום התנועתי כלל אימוני תנועה מיוחדים המותאמים הן למצבו והן לענף שלו. עוד אציין, שלורן נאלץ לעבור ניתוח נוסף להוצאת אחד הברגים מניתוח הקיבוע הראשון כעבור חודש מרגע הגעתו".

מה היו האתגרים המרכזיים בשיקום של לורן?
"היו בהחלט כמה כאלה:
1. בראש ובראשונה, החזרת טווח תנועה מלא לקרסול: האתגר היה לא רק להחזיר את טווח התנועה אלא להחזיר טווח תנועה איכותי מבחינת אלמנטים כמו כוח, שליטה ויציבות של התנועה כדי שבסופו של דבר הגוף של לורן יעשה בזה שימוש על משטח ההחלקה. טווח התנועה חייב להיות מלא – כולל כוח, שליטת קרסול מלאה ויציבה.

2.שיקום הפרופריוספציה: הכוונה היא למודעות הפנימית של הגוף לתנועה של עצמו. אחרי תקופה משמעותית בה הגוף לא היה בתנועה יכולת התנועה נפגעת לא רק בגלל הפגיעה בכוח אלא בגלל הפגיעה בפרופריוספציה של המטופל.
3. החזרת הכוח התקין לכל אחת מהרגליים ובמיוחד בצד הפגוע: יש היחלשות ניכרת של שרירי האגן, שרירי הירך ולמעשה פגיעה בתנועתו ובגמישותו של הגוף כולו מעצם העובדה שהרגל לא דרכה במשך חודשיים.
4. לבסוף, בשלבים האחרונים של השיקום, האתגר היה לבנות עבור לורן תוכנית תרגול שמחוברת לענף ההחלקה על הקרח: יש הבדל בין הליך שיקום של מחליק על הקרח לבין שיקום של ספורטאי מענף אחר, כדורגלן למשל, גם אם מדובר באותה הפציעה, וזאת בגלל אופי הענף. במקרה של לורן האתגר היה לחדד את ספציפיות השיקום למשטח ההחלקה שדורש מיומנויות שונות מאלו הנדרשים לפעילות על הקרקע. המטרה הייתה להכין אותו בצורה הטובה ביותר לחזרה לאימונים על משטח הקרח בליווי צמוד שלנו. בהקשר זה עמד בפנינו האתגר ללמוד ולהכיר את ענף ההחלקה על הקרח כדי להבין את הצרכים הייחודיים של ספורט זה. לצורך זה, צפינו בהמון קלטות וידאו של לורן טרם הפציעה וגם של מחליקים אחרים כדי להבין את האלמנטים מהם מורכב ספורט זה".

לורן בעת תרגול פיזיותרפיה במרכז לרפואת ספורט ולמחקר במכון וינגייט

עד כמה שילוב טיפולי ההידרותרפיה היה משמעותי בהליך השיקום של לורן?
"הליך השיקום של לורן כלל טיפולי הידרותרפיה על בסיס יומי שכללו שני טיפולי הידרותרפיה ביום, לרבות הגעה עצמאית שלו לתרגולים במים. החלק של ההידרותרפיה מאוד משמעותי: אנו משתמשים בתכונות המים המאפשרות הפחתה ממשקל הגוף, ייצוב של הגוף והתנגדות לתנועה גדולה מזו של האוויר. אין ספק שבנקודה זו בא לידי ביטוי היתרון של הליך שיקום אינטנסיבי מעין זה במקום דוגמת מכון וינגייט המציע פיזיותרפיה, הידרותרפיה, מתקני אימון וייעוץ מקצועי רב תחומי, לרבות ייעוץ תזונתי וייעוץ פיזיולוגי".

איך התנהלה חזרתו של לורן לאימונים?
"לורן חזר בהתחלה לאימונים מוגבלים להחלקה קדימה בלבד, בלי סיבובים. זה קרה כחודשיים מאז שהגיע ארצה, לפני כחודשיים. ד"ר לובה גליצקיה ואני התלווינו אליו להיכל הקרח בחולון לאימון משותף שלו עם בת זוגו להחלקה, שירה איכילוב כדי לבחון מקרוב את ההתקדמות שלו ולבדוק אם הוא יכול לעלות שלב במורכבות האימון. לאחר כל אימון חזר לשמוע פידבקים עד שבשבועיים האחרונים טרם נסיעתו התאמן על הקרח כשעה-שעתיים ביום".

כיצד הערכת את מצבו של לורן כשעזב את מכון וינגייט?
"מבחינת טווחי תנועה, הוא כבר היה קרוב מאוד ל-100%. עדיין היו מספר אלמנטים בהחלקה שלא הרגיש איתם שלם ב-100% אבל זה עניין של זמן. הוא מתקדם מיום ליום. לורן חזר לארה"ב לא רק עם מכתב סיכום אלא עם תוכנית מפורטת לתרגול מחוץ למשטח הקרח ועם הנחיה להעלאת קצב האימונים בהדרגה על המשטח. להערכתנו, כשחזר לארה"ב, לורן היה קרוב מאוד לחזרה לנפח אימון מלא של 4 שעות על משטח הקרח".

לורן אבקסיס, הפיזיותרפיסט שלו כהן, ושירה איכילוב במרכז ההחלקה על הקרח בחולון

אישיות צנועה וכובשת שהותירה חותם בלבבות
במפגש צנוע ומרגש במרכז לרפואת ספורט ולמחקר, יממה לפני ששב לארה"ב לפני כחודש וחצי, סיכם לורן את הליך השיקום שעבר במכון וינגייט: "תקופת השיקום הייתה קשה ומאתגרת. היה לי חשוב להבין מה קרה לי ומה עליי לעשות וזה לא היה פשוט אבל למזלי הכרתי כאן אנשים טובים שעודדו אותי לעבוד קשה ולא לוותר – למדתי המון מהניסיון הזה. אני מכיר תודה ענקית לאנשי הצוות שליוו אותי: לד"ר לובה לשלו כהן, וגם לאלון יחיאל הפיזיותרפיסט. זה מאוד מרגיע לדעת שאתה מוקף באנשים מקצועיים ובספורטאים שהכרתי במכון – אנשים צעירים כמוני שמאמינים בחלומות שלהם".

בשלב זה היה חשוב לשלו כהן להדגיש את תרומתו העצומה של לורן עצמו לשיקום: "שיתוף הפעולה של לורן היה פשוט יוצא מן הכלל! לורן הוא בחור מאוד מיוחד, סופר אינטליגנט וחביב מאוד על הבריות ברמה האישית והמקצועית. הוא מסור ונמנה עם הספורטאים החושבים והמעורבים. מאוד היה חשוב לו להבין ממה מורכבת כל תנועה ולעשות אינטגרציה בין הספורט שלו לבין מצב הקרסול שלו בכל רגע נתון ובין התרגילים שביצענו בכל שלב של השיקום. הגישה הזו אינה דבר של מה בכך ואינה מאפיינת את כלל הספורטאים. יש ספורטאים שלא משקיעים בהליך השיקום שלהם – כך שזה בהחלט לא ברור מאליו. החריצות והמוטיבציה הגבוהה של לורן עזרו גם לי להבין את הספורט שלו, כך שאפשר לסכם את העבודה מולו כתענוג גדול".

גם ד"ר לובה גליצקיה, רופאת הסגלים האולימפיים של ישראל, שליוותה את כל הליך השיקום של לורן מקרוב, לא נותרה אדישה לאישיותו הצנועה ולמסירותו הרבה להליך שיקומו והתרגשה מאוד כשקיבלה מלורן חיבוק חם וזר פרחים לפני עזיבתו: "אני גאה מאוד בהליך השיקום של לורן. נעשתה על ידי שלו כהן עבודת שיקום יוצאת מן הכלל. לורן קיבל הליך שיקום משולב הידרותרפיה שהותאם לו אישית בכל שלב ושלב. העובדה שכאן, במכון וינגייט עומדות לרשות המטפלים והמטופל כל האפשרויות הטיפוליות והקיימות – היא אחת מהגורמים להצלחת השיקום. אין ספק שבמקרה הזה ההידרותרפיה הייתה גיים צ'יינג'ר".

ד"ר לובה גליצקיה מקבלת זר פרחים מלורן אבקסיס יממה לפני חזרתו לניו ג'רזי בארה"ב

לורן חזר לפני חודש לארה"ב כשהוא מצויד בחבילה שלמה של הנחיות למאמנת שלו, גלית חייט, שמודעת ומעורבת בהליך השיקום, ובתרגולים שהיה עליו להמשיך ולבצע שכד"ר לובה גליצקיה והפיזיותרפיסט שלו כהן ממשיכים לעקוב אחר התקדמותו. כשהתקבלה הידיעה על הכישלון בתחרות הראשונה של לורן ושירה בתחרות באיטליה, היה ברור לד"ר גליצקיה כי מדובר בחסם פסיכולוגי בלבד וכי עליהם להמשיך מיד לתחרות גביע האתגר בהונגריה שתאפשר ללורן להתגבר.
מנכ"לית איגוד ההחלקה על הקרח בישראל, אנה סלאבין: "מדובר בהישג פנטסטי שלא מן העולם הזה. בהתחשב בעובדה שהוא וגלית החמיצו כל כך הרבה תחרויות ולא התאמנו ביחד במשך ארבעה חודשים הרי שזה לא ייאמן. הם הגיעו לפני שבועיים לתחרות באיטליה כשלורן נתון בלחץ נפשי גדול והתוצאה הייתה בהתאם. כבר היה נראה שזה אבוד אבל בהתייעצות עם ד"ר לובה גליצקיה, הוחלט לעשות פניית פרסה ולא לוותר למען תחושת המסוגלות של לורן ובמקום להמשיך מאיטליה למחנה אימונים – להמשיך לתחרות בהונגריה. לד"ר גליצקיה היה ברור שזה עניין נפשי ולא עניין של יכולת ושחשוב מאוד בשלב זה ל"להכות בברזל החם" והסתבר שצדקה, כך שטוב מאוד שהקשבנו לעצתה. בתחרות בהונגריה לורן תפקד ממקום רגוע יותר וזה הוכיח את עצמו".

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

הכנס הלאומי ה-4 למאמנים בסימן Sports Analytics – מכון וינגייט

הכנס הלאומי ה-4 למאמנים בסימן Sports Analytics – מכון וינגייט

ביה"ס למאמנים ולמדריכים, מכון וינגייט, ספורט הישגי, חדשות
12 - 12 - 2024
קרא עוד
חנה מיננקו: "הסתיים פרק מדהים בחיי"

חנה מיננקו: "הסתיים פרק מדהים בחיי"

חדשות, המרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט, ספורט הישגי
10 - 12 - 2024
קרא עוד
תודה ובהצלחה לבנות הנבחרת האומנותית

תודה ובהצלחה לבנות הנבחרת האומנותית

חדשות, מכון וינגייט, ספורט הישגי
27 - 11 - 2024
קרא עוד
מדליית זהב לסייף יובל פרייליך בוונקובר

מדליית זהב לסייף יובל פרייליך בוונקובר

ספורט הישגי, חדשות, מכון וינגייט
25 - 11 - 2024
קרא עוד