כיווצי שריר במהלך אימון או תחרות הם תופעה שכיחה וכואבת הכרוכה גם בנוקשות ובנפיחות של השריר. מהם הגורמים לכך וכיצד על פי תאוריית העייפות העצבית שרירית – שטיפת חלל הפה במיץ חמוצים או שתייתם, עשויה לסייע להרפיית השרירים ולמניעת התופעה?
חמוצים וכיווצים: על הקשר שבין מלפפונים חמוצים לבין התכווצות שרירים
חמוצים וכיווצים: על הקשר שבין מלפפונים חמוצים לבין התכווצות שרירים
תזונאי המרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט
אתם בשיא הפעילות ופתאום זה קורה – עווית שריר. כיווץ השריר חזק עד כדי כך שמלבד הכאב העז הוא גם אינו מאפשר את המשך הפעילות. לרוב, עווית שריר מלווה בתסמינים נוספים דוגמת נוקשות ונפיחות של השריר הנמשכים בין דקה אחת ל-3 דקות בממוצע.אם גם לכם מוכרת התופעה, דעו שאתם לא לבד. עוויתות שרירים הן אחת מהתלונות הנפוצות ביותר בתחרויות בענפים תלויי סיבולת והתופעה ידועה כאחת מן הסיבות השכיחות ביותר לפנייה לטיפול רפואי במהלך תחרויות או מיד בסיומן.
עווית בשריר היא אחת מן התלונות השכיחות ביותר במהלך פעילות גופנית (צילום אילוסטרציה)
גורמי הסיכון העיקריים לתופעה הם המין והגיל: ככל הידוע, גברים נוטים לסבול מעוויתות שריר בשכיחות גבוהה יותר מנשים. כמו כן נמצא שמבוגרים חשופים יותר מצעירים לעוויתות שריר. גורמי סיכון ידועים נוספים הם הגנטיקה וקיומן של פציעות קודמות העלולות להגביר את הסיכון לעווית שריר (1).
מהן הסיבות לעוויתות שריר?
קיימות כיום מספר תיאוריות המסבירות את כיווצי השריר. על-פי התיאוריה הרווחת מזה שנים, כיווצים אלו נגרמים כתוצאה מהתייבשות ומחוסר איזון במלחים בדם אך קיימות מספר בעיות בתאוריה זו. ראשית, אם אכן קיימת התייבשות וחוסר איזון של המלחים הרי שההשפעה אמורה להיות כלל מערכתית ועל כן ניתן לתהות כיצד רק שריר אחד מתכווץ? זאת ועוד, אם כבר מתכווץ שריר אחד בלבד, כיצד ניתן להסביר את העובדה שכיווץ השריר מתרחש דווקא בשריר הפועל? יותר מכך, כיצד גירוי חשמלי עלול להוביל לאותו עווית שריר מבלי להשפיע על איזון המלחים?
תיאוריית העייפות העצבית-שרירית
לאור זאת, בשנים האחרונות נפוצה תאוריה חדשה – תאוריית העייפות העצבית-שרירית. תיאוריה זו מסבירה את כיווצי השריר באמצעות ליקויים עצביים הנגרמים על ידי עייפות השריר המובילים לכיווץ מתמשך ובלתי רצוני בשריר הפועל. לפיכך, ניתן לנסות להשפיע על השריר הכואב דרך מניפולציה על מערכת העצבים המרכזית (2).
התופעה שכיחה בקרב גברים יותר מאשר בקרב נשים (צילום אילוסטרציה)
מה בין חמוצים לבין כיווצים?
כמכונה מתוחכמת, גופנו בנוי לעבודה בטווח צר יחסית של מצבים משתנים. על כן, כאשר מתרחש שינוי משמעותי דוגמת שינויים בטמפרטורה או ברמות החומציות, מתקבלת התראה מיידית באמצעות תעלות חישה הנקראות Transient Receptor Potential (TRP). תעלות אלו נמצאות על קרום תאיהן של מגוון רקמות המסוגלות לחוש בשינויים ולאותת לנו על כאב, על שינויי טמפרטורה, על שינויי חומציות ועל עלייה בלחץ המכני החיצוני. תעלות שכאלה נמצאות גם בפה ובמערכת העיכול ובמפגש עם חומרים מסוימים המצויים בפלפל חריף, בחרדל, בחומץ, בוואסבי ובמיץ חמוצים – הן עוברות שפעול. שפעול התעלות העצביות יגרום להעברת אות למוח וכתגובה יישלח מסר מהמוח לשריר המכווץ לחולל הרפיה ולהפסיק את הכיווץ (3).
להרפיה ולמניעה: 1 מיליליטר מיץ חמוצים לכל ק"ג של משקל הגוף (צילום אילוסטרציה)
במחקר שנעשה ע"י מילר ועמיתיו, נגרם עווית שריר יזום באמצעות גירוי חשמלי ל-12 מתנדבים אמיצים (4). לאחר שהשריר התכווץ, בדקו החוקרים כמה זמן לקח לשריר להרפות עצמו באופן עצמוני ללא התערבות חיצונית. משך הזמן הנמדד היה כ-2.5 דקות בממוצע. לאחר כחצי שעה נגרם כיווץ נוסף, שוב באמצעות גירוי חשמלי, אלא שהפעם התבקשו הנבדקים לשתות מיץ חמוצים בכמות של 1 מ"ל לכל ק"ג ממשקל גופם, ושוב נמדד משך הזמן להרפיית השריר באופן עצמוני שהפעם היה מהיר יותר ב-49 שניות (בממוצע) – שיפור של 45% בזמן ההרפיה הממוצע!
בספרות קיימים דיווחים על הרפיית שרירים מהירה אף יותר: כ-30 שניות מרגע שתיית מיץ החמוצים ועד הרפייתו של השריר (5). האם אכן ניתן לייחס את קיצור זמן הכיווץ לשתיית המיץ? נראה כי זמן של 85 שניות, מרגע שתיית המיץ ועד להרפיית השריר, אינו זמן מספיק לצורך מעבר המיץ בקיבה, להגעתו למעי ולהיספגותו בו – ועל כן מתחזקת התאוריה לפיה האיתות (הסיגנל) הועבר ישירות למוח על-ידי תעלות ה-TRP.
להרפיה ולמניעת התופעה חשוב להקפיד על שתייה מרובה (צילום אילוסטרציה)
לסיכום, כיצד מתמודדים עם עווית שריר?
לטיפול בשריר מכווץ קיימים כיום בשוק מספר תוספים ייעודיים למטרה זו הפועלים על פי אותו העיקרון. ככל הנראה, גם שתייה או, לכל הפחות, שטיפה של חלל הפה במים של קופסת שימורי מלפפון חמוץ, יעשו את העבודה.
כמניעה, מומלץ להתחרות וגם להתאמן, על פי סרגל מאמץ המותאם באופן אישי ולאחר התייעצות עם איש מקצוע. ויסות נכון של עצימות האימון יפחית משמעותית את הסיכון להתכווצויות שרירים. בנוסף לכך, יש להקפיד על שתייה מספקת למען מיום תקין (הידרציה) ושמירה על רמת מלחים מיטבית בגוף.