כולנו שואפים לעור זוהר ויפה בכל גיל. נטילת קולגן כתוסף או כמשחה היא אחת מהמלצות היופי הרווחות, אך האומנם די בכך כדי להשיג עור צעיר וזוהר, ומה חלקה של התזונה במימוש שאיפה זו? על כך, בתוספת מתכונים והמלצות לתזונה עשירה בקולגן
קולגן מהטבע – אנטי אייג'ינג תזונתי
קולגן מהטבע – אנטי אייג'ינג תזונתי
ראשת מסלול נטורופתיה בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן, מכון וינגייט
אנשים רבים, ובעיקר נשים, פונים בשאלה האם ליטול תוסף קולגן או שלא? האם יש סכנה בכמות גבוהה של קולגן? ההתלבטות גוברת בפרט כשרואים את התוצאות בקרב מי שנוטל ממנו – עור זוהר ויפה.
נטילת קולגן נמנית עם אחת מהמלצות היופי הפופולריות במאה ה-21 לעור רענן וצעיר. תעשיות הפרמקולוגיה והאסתטיקה מציעות את הקולגן כתוסף, במשחות ובקרמים, בהזרקה – וההמלצה המשותפת לכולם –לצרוך כמה שיותר, אך האומנם הקולגן מומלץ ומיטיב עם עורנו ובריאותנו?
לא רק בקרם הפנים: תזונה עשירה בקולגן מומלצת בכל גיל (אילוסטרציה shutterstock)
כבר בפתח המאמר אדגיש שעור זוהר אינו תוצאה של נטילת קולגן בלבד! עור זוהר מגיע מבפנים: מהנפש, משמחת חיים, ממחשבה יצירתית וזורמת ומפעילות גופנית קבועה. לכן, ההמלצה הראשונה שלי תהיה גם במקרה זה – לראות את התמונה הכוללת.
במאמר הזה אציג תשובות לשאלת הקולגן מהפן התזונתי:
כיצד ניתן לקבל קולגן מהמזון הטבעי? כיצד נגביר את ייצורו בגופנו וכיצד נעודד את ספיגתו? מאילו מזונות מומלץ להימנע כדי להאט את הזדקנות העור?
ואסיים בנוסחה הכוללת המומלצת למימוש שאיפתנו ליצור חיים צעירים, בכל גיל.
מהו הקולגן והיכן הוא נמצא?
הקולגן הוא חלבון ומרכיב עיקרי ברקמות החיבור בגוף: בגידים, ברצועות, בסחוסים, בעצמות, בתאי החיסון (הלימפוציטים) בקשרי לימפה ובעור. בהתאם לכך, חשיבותו של הקולגן לגוף האדם היא רב מערכתית ואינה אסתטית בלבד.
מי שאינו צמחוני יכול לקבל את הקולגן מן החי, לדוגמה: באכילת עצמות ובשר בקר, דגים ועוף.
כידוע, הקולגן המתפרק בתגובה להידרוליזה הופך לג'לטין, ולכן בישול במים ובנוזלים יפרק את הקולגן ויהפוך אותו לג'לטין זמין עסיסי ומתובל. הגוף יודע לייצר קולגן ולכן אם ניתן לו מזונות המעודדים ייצור קולגן – הגוף ימשיך לייצרו למרות התקדמות הגיל.
להלן מתכון לתבשיל טעים שמתאים להגשה עם אורז או כוסמת או לחם מקמח מלא. וגם: הרבה ליקופן זמין שתומך ביכולת הריכוז והקשב ונחשב כשלעצמו אנטי אייג'ינג וכמובן גם קולגן שמגיע מהדג ומהרוטב.
דגים ברוטב עגבניות
1 ק"ג עגבניות בשלות
1 בצל אדום
1/2 – 1 פלפל ירוק חריף
200 גרם עגבניות שרי אדומות ובשלות
2 ק"ג דג בורי או לוקוס – מנוקה ופרוס ל-3 או ל-4 חלקים (כולל הראש)
1 כפית מלח ים אטלנטי
2 עלי דפנה
1/2 כפית פלפל לבן גרוס
אופן ההכנה
חותכים את העגבניות לרבעים
פורסים את הבצל והפלפל חריף
מניחים הכול במחבת עמוקה.
מרסקים את עגבניות השרי ומוסיפים לתערובת יחד עם התבלינים, מכסים ומבשלים במשך שעה על להבה נמוכה.
מוסיפים את הדגים ומבשלים עוד 50 דקות על להבה נמוכה במחבת מכוסה.
הבישול הארוך מסייע לפרוק את הקולגן מהדג.
כיצד נעודד את ייצור קולגן וספיגתו בגוף?
ויטמין C, אבץ, נחושת, חומצת שומן GLA וגם חומצות אמינו – כל אלה חיוניים ליצירת הקולגן בגוף.
חומצות אמינו נמצאות במזונות מן החי ומן הצומח, לדוגמה: ביצים, ספירולינה, שילובי קטניות ודגנים מלאים, קינואה, אמרנט.
פירות וירקות טריים הם מקור איכותי לוויטמין C, לדוגמה: פלפל אדום, תות שדה, בננה, דובדבנים, לימון, קיווי וגויאבה.
מקורות איכותיים לאבץ ונחושת הם קטניות ודגנים מלאים הם מקורות איכותיים לאבץ ולנחושת, ואילו חומצות שומן מסוג GLA תמצאו בבצמחים כגון פטל ונר הלילה.
להלן מתכון נוסף לסלט טעים, משביע ומזין המספק חלבון מלא; מינרלים בכמות טובה, משפרי ספיגה; חומצות אמינו חיוניות וחומצת שומן מסוג אומגה 6 (GLA).
הקפידו על תזונה עשירה במינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים (אילוסטרציה shutterstock)
סלט שעועית אדומה
2 כוסות שעועית אדומה
2 בצל אדום
חצי כוס מיץ לימון טרי
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה
משרים את השעועית בקערה מלאה מים למשך 13 שעות, מסננים ומבשלים במים במשך 50 דקות ולאחר מכן, מסננים ומצננים (ניתן להשתמש בנוזל כציר למרק ירקות וכך להרוויח את המינרלים שעברו מהשעועית אל מי הבישול).
מערבבים את השעועית עם הפטרוזיליה, הלימון והשמן ומוסיפים תבלינים לפי הטעם. מגישים יחד עם קינואה או לחם וזיתי קלמטה.
מהם המזונות שגורמים להזדקנות העור ורקמות החיבור?
• חומרים משתנים כדוגמה: קפאין ותרופות משתנות.
• נתרן ומזונות עתירי נתרן כדוגמה: בשרים מעושנים, גבינות מלוחות, חטיפים
• בשר אדום – מגביר דלקתיות
• משקאות מוגזים – ממותקים
• פלפל חריף בכמות רבה – הקפציסאין שבפלפל החריף מרחיב כלי דם ולכן, ככל שמתגברים נוצרת רשת נימים בפנים ובעיקר על האף ובצידי הנחיריים.
• אלכוהול וסוכר – מכבידים על תפקוד הכבד ועלולים לייצר כבד שומני ולהפריע למנגנוני התמרת הרעלים וניקויים מהגוף.
על-פי הנטורופתיה והרפואה הטבעית כל המזונות האלה, למעט הקפה והאלכוהול (בהתאמה אישית) – נמצאים מחוץ לצלחת. פשוט לא אוכלים אותם.
ולגבי הפלפל חריף והנתרן – במידה ובהתאמה אישית.
זאת ועוד – זכרו כי מה שמתאים ללחץ דם נמוך לא מתאים ליתר לחץ דם – מומלץ להתייעץ. דרך חיים צעירה ומצעירה מחייבת תרגול קבוע רגשי, רוחני ומנטלי – כמו נשימה. הצלחת היא רק חלק קטן מעסקת ההצערה.
אסיים בהמלצה – תרגלו מדי יום:
• טוב לב.
• חמלה ואמפטיה.
• מדיטציה.
• פעילות גופנית המותאמת אישית לכם.
• חשיבה מוטיבציונית.
• אופטימיות.
• ולא פחות חשוב – חיוך.
שלכם בברכת בריאות טובה, מירה כהן שטרקמן.
ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D – בעלת תואר שלישי מאוניברסיטת בר אילן. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, בתזונה טבעית ומנחת קבוצות בתחומי הרפואה הטבעית וההתפתחות האישית. ראש תחום לימודי הנטורופתיה בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט.
האתר של מירה: www.argaman-ntr.co.il
היכנסו לפורום נטורופתיה בניהולה של מירה כהן שטרקמן