בניגוד לדעות מוטעות על פיהן על חולים אונקולוגיים להימנע מטיפולי רפלקסולוגיה, מסתבר כי טיפולים אלו אפשריים ואף מומלצים למטופלים אונקולוגיים הסובלים מכאבים, ממתח ומשלל התמודדויות קשות. כיצד יכולה הרפלקסולוגיה להקל על חולים אלה והאם מדובר בהקלה סימפטומטית בלבד?
רפלקסולוגיה לחולי סרטן, כן או לא?
רפלקסולוגיה לחולי סרטן, כן או לא?
ראש תחום רפלקסולוגיה בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן במכון וינגייט
אסור לטפל בזמן מחלה פעילה", "אסור לטפל בזמן הקרנות וכימותרפיה" ו-"טיפולים עלולים לפשט את המחלה" – הם רק חלק מהמיתוסים הקיימים סביב טיפולי רפלקסולוגיה ומחלת הסרטן.
ובכן, הרשו לי לנפץ את המיתוסים האלו: אפשר, מותר ואפילו רצוי לטפל בחולי סרטן בכל שלבי המחלה ובכל שלבי ההחלמה.
מעבר לעובדה שבכל מחלקה אונקולוגית בבית חולים ישנם רפלקסולוגים, הרי שמחקרים רבים שבוצעו בעולם על יעילות הטיפול הרפלקסולוגי לחולי סרטן, מעידים על כך.
כמי שמלווה חולים אונקולוגיים בקליניקה פרטית בשבע השנים האחרונות – ולאחרונה אף מטפלת בחולים אלו ביחידה האינטגרטיבית בבית החולים רמב"ם – אני מתרשמת מקרוב מתרומתו של הטיפול לחולים אונקולוגיים.
חולי סרטן נאלצים להתמודד עם אתגרים לא פשוטים: התמודדות רגשית עם הבשורה, התמודדות מול בני-הזוג, ההורים, הילדים ושאר בני המשפחה והחברים, קבלת החלטות על אופן הטיפול, התמודדות עם כאבים פיזיים שבחלקם נובעים מהמחלה וחלקם נובעים כתוצאה מהטיפולים אותם הם עוברים.
הרלקסולוגיה ככלי טיפולי ואבחוני מתאימה ומומלצת גם לחולים אונקולוגיים (אילוסטרציה shutterstock)
בשלב זה אבקש להבהיר שהרפלקסולוגיה אינה מתיימרת "לטפל בסרטן" אלא לתמוך במטופל פיזית ורגשית, להקל על כאביו ולנסות לשפר את אורח חייו באמצעות הטיפול.
חולים אונקולוגים נאלצים להתמודד עם כאבים פיזיים, חולשה, בחילות, נוירופתיה ועוד מכאובים בהתאם למקום הגידול ולטיפול אותו הם מקבלים.
הרפלקסולוגיה יכולה להקל ולסייע בהתמודדויות הבאות:
* הקלה משמעותית על כאבים
* הקלה על תופעות הלוואי של הטיפולים הקונבנציונליים כגון כאבי ראש, בחילות, כאבי גב, פעילות מעיים ועוד.
* נוירופתיה
* שיפור איכות השינה
* הפחתת רמות המתח (סטרס)
* גלי חום
* בצקות
מעבר לכל אלו, תרומת הרפלקסולוגיה היא מעבר לטיפול סימפטומטי:
הרפלקסולוגיה כוללת בתוכה בראש ובראשונה אבחון המשקף את אופן ההתמודדות של האדם ואיזה מערכות בגוף זקוקות לתשומת לב ולחיזוק. באמצעות האבחון יכול המטפל להתאים את השיח ואת המגע למקום שבו נמצא המטופל.
הרפלקסולוגיה מתאימה את עצמה לכל שלב במחלת הסרטן הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה רגשית – משלבי הגילוי, דרך הטיפולים הקונבנציונליים ולא פחות חשוב – להעניק תמיכה גם במהלך ההחלמה.
לסיכום, אין כל חשש לקבל טיפולי רפלקסולוגיה בזמן קבלת טיפולים קונבנציונליים – להיפך! מדובר בטיפול תומך שיכול להקל.
לזה יש להוסיף את הערך הגדול שיש למגע שבא ממקום מכיל ומנחם בתקופה שמאופיינת בריבוי בדיקות, שלעיתים נושאות אופי פולשני.
זכרו: רפלקסולוגיה לחולים אונקולוגיים – אפשר, מותר ואפילו רצוי.
קורס רפלקסולוגיה לדרגת מוסמך ייפתח ב-2.5.21 בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט.