הכנס את החיפוש שלך
לוגו וינגייט

SleepRate בכנס ECSS בפראג: לשיפור ביצועי הספורטאי

SleepRate בכנס ECSS בפראג: לשיפור ביצועי הספורטאי

מאת: Marie Rose
ספורט הישגי, חדשות, המרכז לרפואת ספורט ולמחקר
29 - 07 - 19

עבודתם של אנשי המרכז לרפואת ספורט ומחקר של מכון וינגייט, לפיה קיים פער בין הדיווחים הסובייקטיביים של ספורטאי הישג על משך השינה שלהם ואיכותה לבין המדדים שמספק יישומון השינה SleepRate, הוצגה בכנס השנתי של האיגוד האירופי למדעי הספורט. מעקב זה משמש ככלי חשוב בשירות המאמן. רותם כסלו-כהן: "מתקבל ציון המעיד על מוכנות לאימון בהתאם למדדים הקשורים לשינה, לפציעות, ולתחושות הספורטאי"

הכנס השנתי של האיגוד האירופי למדעי הספורט, European College of Sport Science, התקיים בתחילת יולי השנה בפראג, במסגרתו הוצגו אלפי עבודות מחקר וסקירות עדכניות במגוון רחב של נושאים: רפואת ספורט, ספורט ופדגוגיה, אימון, איתור כישרונות בספורט וטיפוחם, ספורט ובריאות, קרדיולוגיה וספורט תחרותי, ויסות חום וביצועים ספורטיביים, ביו-מכניקה, ריצה, אימוני גובה, מבדקי מעבדה ושדה, נזקי שריר, התאוששות, טכנולוגיות בספורט ועוד. גם אנשי המרכז לרפואת ספורט ומחקר של מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, ד"ר אייל שרגל, מנהל המרכז לרפואת ספורט ומחקר של המכון, ופיזיולוגית המאמץ, רותם כסלו-כהן, היו שם. רותם כסלו-כהן הציגה בפני משתתפי הכנס פוסטר ובו נתונים על מאפייני שינה בקרב ספורטאי עילית והשוואה בין דיווחיהם הסובייקטיביים של הספורטאים לבין המדדים האובייקטיבים, כפי שנמדדו באמצעות מערכת המדידה של חברת SleepRate. העבודה שהוצגה נעשתה בשיתוף פעולה עם ד"ר אנדה ברהב, רופאת שינה, בעלים ומנכ"לית החברה, המסייעת לספורטאים האולימפיים.

רותם כסלו-כהן בכנס ECSS: הנתונים מועברים למאמנים לצורך התאמה מיטבית של תוכנית האימונים (צילום: מכון וינגייט).

העבודה מבוססת על נתונים שנאספו במשך 1511 לילות במהלכם הוקלטה שנתם של 11 ספורטאים, שחלקם עדיין נמצאים במעקב. על-פי חלק מתוצאות העבודה שהוצגה, קיים פער בין הדיווח הסובייקטיבי של הספורטאים על משך השינה שלהם ואיכותה לבין המדדים כפי שנמדדו בפועל. לרוב, מדובר בהערכת יתר, כלומר הספורטאים דיווחו שישנים יותר (משך השינה) ואף טוב יותר (איכות השינה) לעומת שנתם בפועל, כפי שנמדדה באמצעות המערכת.

לשקול שימוש באמצעי מדידה דיגיטליים
על-פי אחת ממסקנות המחקר, השימוש בשאלונים ובהערכה סובייקטיבית של איכות השינה אינו מהימן דיו ואינו משקף תמיד את המצב בפועל. בעידן בו קיימים אמצעים טכנולוגיים רבים למעקב, יש לשקול שימוש באמצעי מדידה אובייקטיבים בקרב ספורטאים המעוניינים בכך, על מנת לשפר את איכות השינה שלהם ואת יכולת התאוששותם ממאמץ גופני. פיזיולוגית המאמץ, רותם כסלו-כהן: "השימוש ביישומון (אפליקציה) מאפשר לנו לקבל מידע אובייקטיבי על משך השינה של הספורטאי ואיכותה. בנוסף, האלגוריתם של המערכת נותן ציון של מוכנות לאימון בהתאם למדדים שונים הקשורים לשינה, לפציעות ולתחושות סובייקטיביות של הספורטאי ועוד. נתונים אלו מועברים למאמנים שיכולים לעשות באמצעותם שינויים בתוכנית האימונים בהתאם לרמת המוכנות של הספורטאי. מעבר לזה, שימוש ביישומון ומעקב אחר השינה במשך מספר שבועות (לא כל הספורטאים משתמשים במעקב לאורך זמן), מאפשר קבלת פידבק על מצב השינה של הספורטאי, ובהתאם לנתונים, מתקיים שיח לגבי שיפור הרגלי השינה שלו".

רותם כסלו-כהן וד"ר אייל שרגל: העולם הדיגיטלי ידידותי למשתמש ומתקבל בברכה ע"י ספורטאי ההישג (צילום: מכון וינגייט)

שימוש בטכנולוגיות חדישות ברפואת הספורט
השימוש ביישומון השינה SleepRate, במחלקה לפיזיולוגיה של המרכז לרפואת ספורט ומחקר של מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, הוא חלק ממגמה רחבה לפיה במסגרת עבודתם של אנשי המקצוע השונים בעולם רפואת ספורט, נעשה שימוש בטכנולוגיות חדשות בשל נוחות השימוש בטכנולוגיות הדיגיטליות המתקדמות, שמתקבלות בברכה על ידי ספורטאי הישג רבים.

מנהל המרכז לרפואת ספורט ומחקר, ד"ר אייל שרגל, מסביר: "השימוש בטכנולוגיות חדשות נפוץ מאוד בספורט בכלל ובספורט ההישגי בפרט. היתרונות בהטמעת טכנולוגיות חדשות הם רבים, החל מהקטנת הצורך להשתמש במכשירים גדולים ומסורבלים לצורך מדידות או צילומים וכלה בהקטנת הצורך בשימוש בהערכות סובייקטיביות של ספורטאים, משום שהיישומונים והמכשור המודרני מספקים פתרונות מדידה אובייקטיביים. העולם הטכנולוגי הדיגיטלי נתפס כ"ידידותי" למשתמש הרבה יותר מאשר מכשירי מעבדה, ולכן ניתן להבחין במגמה ברורה של היענות רבה יותר של ספורטאים לבצע על עצמם מדידות שונות. הטכנולוגיות המודרניות באופן כללי קטנות יותר, קלות יותר לנשיאה ממקום למקום ומדויקות הרבה יותר, דוגמת עדשות וטכנולוגיות צילום משוכללות יותר, אלגוריתמים מורכבים שמספקים משוב מדויק ומיידי למשתמש ועוד".

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

הכנס הלאומי ה-4 למאמנים בסימן Sports Analytics – מכון וינגייט

הכנס הלאומי ה-4 למאמנים בסימן Sports Analytics – מכון וינגייט

ביה"ס למאמנים ולמדריכים, מכון וינגייט, ספורט הישגי, חדשות
12 - 12 - 2024
קרא עוד
חנה מיננקו: "הסתיים פרק מדהים בחיי"

חנה מיננקו: "הסתיים פרק מדהים בחיי"

חדשות, המרכז לרפואת ספורט ולמחקר, מכון וינגייט, ספורט הישגי
10 - 12 - 2024
קרא עוד
תודה ובהצלחה לבנות הנבחרת האומנותית

תודה ובהצלחה לבנות הנבחרת האומנותית

חדשות, מכון וינגייט, ספורט הישגי
27 - 11 - 2024
קרא עוד
מדליית זהב לסייף יובל פרייליך בוונקובר

מדליית זהב לסייף יובל פרייליך בוונקובר

ספורט הישגי, חדשות, מכון וינגייט
25 - 11 - 2024
קרא עוד