סטרס (עָקָה) הוא כמו קורי העכביש הדקיקים, החזקים יותר מפלדה הנוצרים מנוזל המשי הנפלט מבלוטות העכביש. גם הסטרס יודע להעצים את עצמו, להתפשט, להיאחז בגוף ובנפש ולטוות מלכודות שעלולות לטרוף את החיים עצמם.
יש הבדל משמעותי בתגובת הגוף לסטרס אקוטי ובין תגובתו לסטרס כרוני:
סטרס אקוטי הוא מרפא ואפילו מציל חיים. תגובת מערכת החיסון לסטרס אקוטי היא טובה ויעילה ומלווה בנדידתם של תאי חיסון לאזורי זיהום ודלקת כדי לתקן את המצב.
לכן כאשר אדם חולה בהתקררות אקוטית פעם אחת בחורף, גם כזאת שמשלבת מופעים סוערים של חום גבוה, שיעול, נזלת ותשישות – הגוף יודע לתקן את עצמו באופן מיידי באמצעות מנוחה, שתייה ומעט מזון (ולעיתים גם באנורקסיה טבעית). תאי החיסון יעשו את עבודתם כדי למגר את הפתוגנים שחדרו ותוך זמן קצר האפיזודה תישכח.
אילוסטרציה shutterstock.
לעומת זאת, סטרס כרוני המתמשך על פני מעל חצי שנה ושלעיתים נמשך שנים רבות, פוגע ביכולות הטבעיות של מערכת החיסון ובתנועת תאי החיסון אל עבר הזיהום שחדר לגוף.
בהתאם לכך, בחורף אחד – גם בחורף הישראלי הנוכחי – תהיינה תופעות של התקררות חוזרת ונשנית, שפעת קשה, נוזלת כרונית וחולשה כללית שפוגעת בתפקוד עד כדי השבתה ארוכה ולעיתים עד כדי אשפוז בבית החולים.
מתח כרוני – הנמשך מעל לחצי שנה לוכד את החיים במטרה לטרוף כמו קורי העכביש.
הסטרס פוגע ביכולת של מערכת החיסון לייצר נוגדנים והופך את האדם לפגיע ורגיש יותר לזיהומים חיצוניים עד כדי סכנת מוות ולכן הטיפול במחלות חורף יהיה בראש ובראשונה בטיפול בסטרס.
במצבים כרוניים של סטרס הנמשך על פני שנים – הטיפול הנטורופתי יציע "חישוב מסלול מחדש" לאורח החיים.
השינוי הנדרש ייתמך בצמחי מרפא כחלק בלתי נפרד מיצירת תהליך הדרגתי, הזנה של מערכת העצבים ושיפור הספיגה של ויטמינים ומינרלים במערכת העיכול, לחיזוק הגוף והנפש.
לצד אלו ישולבו טכניקות גוף נפש כדי ללמד את האדם דרך חיים מאוזנת והרמונית יותר בחיי היום-יום – ללא יצירת דרמות חיים חדשות בתהליך ה"חישוב מסלול מחדש".
לעיון ולהרחבה: : https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3019042/
עכשיו יותר מתמיד – מוזמנים לכנס השנתי
"אסטרטגיות ומשאבים לשיקום ולטיפוח אורח חיים בריא גוף ונפש"
בהובלת ד"ר מירה כהן שטרקמן שיתקיים ביום שני, כ' בטבת תשפ"ה, 20.1.24
באולם הופמן, מכון וינגייט.