האומנם חובה ליטול ויטמין c מייד עם האפצ'י הראשון? על-פי הגישה הנטורופתית, הדרך הטבעית היא הדרך המועדפת גם במקרה זה – דהיינו מומלץ לספוג בצורה מיטבית את כלל הוויטמינים הדרושים לנו באמצעות תזונה נבונה
האומנם חובה ליטול ויטמין c מייד עם האפצ'י הראשון? על-פי הגישה הנטורופתית, הדרך הטבעית היא הדרך המועדפת גם במקרה זה – דהיינו מומלץ לספוג בצורה מיטבית את כלל הוויטמינים הדרושים לנו באמצעות תזונה נבונה
במאמר זה אציג את שאלת הוויטמין C והסידן כאבן בוחן לסוגיית המטבוליזם של המיקרונוטריאנטים.
אענה על שאלות כגון מתי מומלץ לקבלם מהמזון ומתי כתוסף? כיצד הגוף מגיב לצריכת ירקות? והאם נכון להתייחס אל ויטמין או מינרל מסוים רק במצבי חסר או שמא בראייה רחבה?
בכל האמור לספיגה מיטבית של ויטמין C והסידן – מומלץ לצרוך ירקות ופירות המכילים ויטמין C בכמות נדיבה. ככלל, נוכחות סידן יחד עם חלבון, חשובה כדי לשפר את ספיגתו של ויטמין C. בהתאם לכך, מומלץ לשלב בתפריט היומי קטניות, דגנים וזרעים, יוגורט, ביצים, גבינות איכותיות ודגים.
בבחירה של מזונות מן החי נקפיד על בדיקת תהליכי הכנתם וכן על הימנעות מצריכת מוצרים הכוללים חומרים מוספים לא טבעיים שנועדו לשמר את המזון או לשבח את טעמו.
במצבי מחלה מסוימים, ההמלצה הנטורופתית תהיה הימנעות ממזונות מן החי (לעיתים – למעט יוגורט וביצים אורגניות).
לקבל מהתזונה את כל הדרוש לגוף בריא, חזק ומלא אנרגייה (תמונת אילוסטרציה: shutterstock)
באשר לוויטמין C וסידן, כדאי לשים לב לרכיבי המזון כדי לצרוך את הכמות המומלצת המינימלית של ויטמין C וסידן על-פי מדד ה-RDA.
לדוגמה:
ב-100 גרם ביצה – 56 מ"ג סידן.
ב-100 גרם שעועית לבנה מבושלת – 90 מ"ג סידן.
ב-100 מ"ל יוגורט טבעי – 160 מ"ג סידן.
ב-100 גרם גבינת ריקוטה – 500 מ"ג סידן.
ב-100 גרם פלפל אדום טרי – 127.7 מ"ג ויטמין C
ב-100 גרם פטרוזיליה – 133 מ"ג ויטמין C
בהתאם לנתונים הנ"ל מסתבר כי מנה של דג או שעועית עם אורז, בתוספת של סלט ירקות בחמישה צבעים, בתיבול לימון ושמן זית – תיתן מענה משלים של ויטמין C וסידן לספיגה מיטבית.
על-פי הגישה הנטורופתית, החינוך לחיים בריאים הם עיקר עבודתו של הנטורופת. בבחינת "ללמד את המטופל לדוג ולא רק לתת לו דגים".
דהיינו לא די בהמלצות תזונתיות, בהתאמת צמחי מרפא ובעבודת גוף-נפש, אלא גם חשוב ללמד כיצד להשתמש בתזונה הבריאה והמבריאה וכיצד לסגל הרגלי חיים טובים לרבות תהליכי הרפיה, פעילות גופנית ומשמעות בחיים.
ומה הקשר בין כל אלה לבין ויטמיןC ? הסוד הוא בספיגה!
ספיגה של ויטמינים ומינרלים בגוף עלולה להיפגע לא רק בגלל תזונה דלה או שילובי מזון שאינם מתאימים, אלא גם בגלל נטילת תרופות, מצבי סטרס, מחלות כרוניות או אקוטיות, היריון ולידה, הרגלי אכילה לקויים, עצירות, עישון, שתיית אלכוהול ועיסוק בפעילות גופנית אינטנסיבית. במצבים מעין אלו מומלץ לשקול תוספת של ויטמינים ומינרלים מסוימים, בהתאמה אישית.
זכרו: ידע הוא המפתח לבריאות טובה ולחיים בריאים:
כיצד לאכול?, מה לאכול?, איך לנשום?, מהי המשמעות לחיים? כמה לנוח? כל אלה ועוד הם חלק מן התורה הנטורופתית לבריאות האדם.
הגישה הנטורופתית היא גישה הוליסטית הן בראיית תזונת האדם הן בראיית האדם כחלק מהטבע – כמכלול של מחשבות, רגשות, אנרגיה, הגוף הפיזי, אמונות, זיכרונות ואופי. כל אלו משפיעים על מצב הבריאות ורמות היצירתיות, החיוניות, המוטיבציה לחיים ותחושת המשמעות שלנו.
כסיכום למאמר זה אציג 10 עקרונות בסיסיים לחיים בריאים ולמניעת מחלות:
1.עיקרון הגיוון – באכילה, במחשבה, בהרגלים.
2. שמירה על משקל גוף תקין בהתאם לגיל ולמין.
השמנה ובפרט השמנה בטנית בכל גיל עלולה לחולל מחלות דלקתיות בגוף ואף מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. על כן, תזונה נבונה בשילוב פעילות גופנית הם הבסיס החשוב ביותר לחיים בריאים.
3. הוספת סיבים תזונתיים לתפריט היומי באמצעות צריכה של מגוון ירקות, דגנים, קטניות ופירות.
4. הכללת מזון מותסס בתפריט היומי כגון: יוגורט, ירקות מותססים, מיסו ועוד.
5. אכילה של ירקות ופירות טריים.
6.הגבלה של כמות השומן וצריכה של שומן איכותי לא מזוכך בעדיפות לשמן זית. מבחינה הזאת גם הגבלה של כמות יומית באכילת האגוזים, הזרעים, האגוזים והשקדים.
7. שתיית מים בכמות נאותה בהתאם למשקל הגוף, הגיל, הפעילות הגופנית, השהייה בשמש וכו'.
8. הימנעות ממזונות מעובדים ומשומרים והגבלת צריכת מלח.
9. הימנעות מקמח לבן ומסוכר לבן.
10. פעילות גופנית ותרגול שיטות הרפיה דוגמת מדיטציה, דמיון מודרך, יוגה, פילאטיס ועוד.